loader image
2022-09-13

A babamasszázs fontosságáról – ismét elindul a BABA-MAMA KLUB Sopronban

Hosszabb kihagyás után ismét elindul a Baba-Mama klub Sopronban, mely eseményeknek a védőnőink a házigazdái. Először a babamasszázs fontosságáról, vagyis az érintés erejéről lesz szó.
"

ELOLVASOM

A masszázs nem új keletű dolog, ugyanis egyidős az emberiséggel. A szó arab eredetű, jelentése: érintés. Az érintés pedig az 5 szeretetnyelv egyike, vagyis alapvető szükségletünk. Egyesek szerint napi 7, mások szerint 17 érintés szükséges ahhoz, hogy elfogadható lelkiállapotban legyünk és szeretve érezzük magunkat.

MINDENKIRE JÓTÉKONYAN HAT

Az érintés nemcsak a megérintett félben, hanem magában a kezdeményezőben is jótékony hatást vált ki, ugyanis mindkét félnél oxytocin és szerotonin szabadul fel, csökken a fájdalom, javulhat az ideg-izom kapcsolat. Az érintés segít a stressz leküzdésében, ilyenkor lassul és mélyül a légzés, illetve a pulzusunk is lelassul. Javul a megérintett testrész keringése, oxigén ellátása. Jobb lesz az immunvédekezés, kevesebb gyulladásos állapot alakul ki testünkben. De fizikai és mentális állóképességünket is javítja. Segít az álmatlanság leküzdésében és hatékonyabbá válik az emésztés is.

DE HOGYAN HAT A CSECSEMŐKRE?

A csecsemőknél jobb agyi aktivitás, gyorsabb súlygyarapodás és kevesebb sírás figyelhető meg a gyakori érintés, masszázsok hatására. Kínában már Kr. e. 2500-ban is alkalmazták a babamasszázst, legalább is erről tanúskodnak az első írásos emlékek. A babamasszázs azonban nem izomgyúrást, hanem simogatást jelent. A természeti népeknél ma is anyáról-lányára száll a babamasszázs tudománya. Ma Európában Vimala McClure által kidolgozott módszert alkalmazzuk, mely az indiai és a svéd masszázs elemeit ötvözi. A csecsemő és a gyermekmasszázs során minden testrészt meghatározott sorrendben – lábtól felfelé haladva a hátig – átmasszíroznak előre betanult mozdulatokkal az anyák.

Ezzel a módszerrel ismerkedhetnek meg az édesanyák a Baba-Mama Klub foglalkozásán.

Korábbi híreink

Előzzük meg az őszi betegségeket!

Előzzük meg az őszi betegségeket!

Nemcsak az iskolába csengettek be szeptember elsején, hanem beköszöntött az ősz is. A nyirkos, hűvös, változékony idővel pedig megszaporodtak a vírusfertőzések és meghűléses megbetegedések is, melyek a közösségekben sokkal hamarabb terjednek. Azonban a fertőzések megelőzhetőek!

GYÓGYSZERTÁRI ÜGYELET SOPRON VÁROS TERÜLETÉN

GYÓGYSZERTÁRI ÜGYELET SOPRON VÁROS TERÜLETÉN

Ügyeleti idő: minden nap (hétfő-vasárnap) este 8 órától reggel 8 óráig, kivéve munkaszüneti napok ( jan. 1., márc. 15., nagypéntek, húsvét vasárnap, húsvét hétfő, május 1., pünkösd vasárnap, pünkösd hétfő, aug. 20., okt. 23., nov. 1., dec. 25., dec. 26.): reggel 8 órától másnap reggel 8 óráig.

Boldogságból nem volt hiány

Boldogságból nem volt hiány

Idén már 12. alkalommal rendezte meg a Balfi úti Idősek Otthona a Családi Napot! Ez az a nyári délután, amikor lakóink együtt ünnepelhetnek szeretteikkel.

Tájékoztató!

Tájékoztató!

A Soproni Szociális Intézmény tájékoztatja a lakosságot a 7. számú védőnői körzet bővüléséről.

VISSZA A KÖZÖSSÉGBE

VISSZA A KÖZÖSSÉGBE

Már csak pár nap és a vége a nagybetűs VAKÁCIÓNAK! A jól megszokott pihenésből visszakerülnek a gyerekek a „szürke” hétköznapokba, amikor reggel csörög az a fránya ébresztőóra, mert hamarosan kezdődik az óvoda vagy az iskola. Az „iskolapadba” visszatérés sok szülőnek okoz fejtörést, ugyanis a gyerekek általában nehezen viselik a reggeli kelést a hosszú szünet után.

Gyerekzsivaj töltötte meg az Erzsébet-kertet – Beszámoló az Anyatejes Világnapi rendezvényről

Gyerekzsivaj töltötte meg az Erzsébet-kertet – Beszámoló az Anyatejes Világnapi rendezvényről

Sopron városa immár 12. alkalommal rendezte meg az Anyatejes Világnapot, amelyet az idén is a Soproni Szociális Intézmény védőnői szerveztek. Az esemény időpontja sem véletlen, ugyanis augusztus elseje az Anyatejes Táplálás Világnapja, augusztus első hete pedig a Szoptatás Világhete. A rendezvénynek nemes üzenete van, ugyanis minden évben igyekszik népszerűsíteni az anyatejes táplálást, így volt ez idén is.

Az egészségünk megőrzése a cél

Az egészségünk megőrzése a cél

A Balfi úti Idősek Otthonában Hagyományőrző Egészségnapot tartottunk, ahol egy tematikus, sokrétű előadás után szűréseket végeztünk az érdeklődők körében.

TEHETÜNK AZ ANYATEJÉRT

TEHETÜNK AZ ANYATEJÉRT

Augusztusban minden az anyatejről szól. Ilyenkor van az Anyatejes Táplálás Világnapja, ahogy a Szoptatás Világhete is. Azt viszont kevesen tudják, hogy az anyatejért lehet tenni is. Most a Soproni Szociális Intézmény védőnőinek a tanácsait olvashatják.