loader image
2022-10-17

A szétnyílt hasizomra is van megoldás

A Rectus Diastasis, vagyis a „szétnyílt hasizom” problémája csak az elmúlt években kezdett beszivárogni a köztudatba. Pedig, nem csak a terhes nőket érinti!
"

ELOLVASOM

A legtöbb esetben a várandósság velejárója, azonban előfordul még gyermektelen nőknél, férfiaknál, sőt néha gyermekeknél is. De tehetünk ellene, méghozzá edzéssel. Most védőnőink segítségével megismerkedhetnek a Rectus Training Módszerrel.

DE MI IS AZ A RECTUS DIASTASIS?

Klinikai értelemben véve akkor beszélünk rectus distasisról, ha a két egyenes hasizom közötti távolság 2 centiméternél nagyobb. A szétnyílt hasizom okozója a terhesség mellett a kóros elhízás, a helytelenül végzett hasizom gyakorlatok, súlyzós edzések vagy éppen a műtéti beavatkozások is lehetnek.

HOGYAN VEHETJÜK ÉSZRE?

Jellemző tünete, hogy a kismamák esetében a szülés után 5-6 hónappal is nagy marad a has, mintha a nő még mindig terhes lenne, mivel megnyúlt az izomzat és a kötőszövetek a várandósság alatt, vagyis kötényhas alakult ki. Sokszor fordul elő a tünetek között még hát-, derékfájás, gátizom problémák.

Azonban védőnőinknek van egy jó híre, a rectus diastasis szülés után megfelelő gyakorlatokkal orvosolható, és az eltávolodás csökkenthető. Nagyon fontos, hogy a nem megfelelő hasizom gyakorlatok végzése ronthat is a helyzeten, sőt rosszabb esetben akár sérv is kialakulhat. Szétnyílt hasizom esetén kerülni kell az egyenes hasizmok direkt edzését, mint például a hasprést, felüléseket és a súlyzós edzéseket.

A RECTUS TRAINING MÓDSZER A TÖRZSRE FÓKUSZÁL

A módszer lényege, hogy újjáépíti a törzstartó izmokat, és megtanítja hogyan éljünk ezzel a problémával együtt. A program szülés után már 6 héttel elkezdhető (spontán szülés esetén, ha a nőgyógyászati kontroll vizsgálaton minden rendben volt). Ezek többlépcsős gyakorlatsorok, melyek fokozatosan erősítik, építik vissza az elgyengült izomzatot. Folyamatos az utánkövetés az oktató által, figyelembe veszi a posztnatális tényezőket (pl. hormonális változások). Már várandósan is végezhető a hasizmok megerősítése, sőt bizonyos gyakorlatok kimondottan ajánlottak kismamáknak is.

Erről a módszerről részletesebben is megismerkedhetnek az érdeklődők Molnár-Ságodi Boglárka védőnő előadásában, ugyanis a következő Baba Mama Klub témája a Rectus Training Módszer lesz.

Korábbi híreink

Maminbaba – avagy a szórakoztató anyacsinosító

Maminbaba – avagy a szórakoztató anyacsinosító

A hordozós latin fitness egy igazán szórakoztató, intenzív és egyben csinosító mozgásforma a kisbabás és várandós anyukák számára. Hogy mi kell hozzá? Csupán egy babahordozó. Ugyanis a babák hordozóba kötve vagy az édesanyjuk pocakjában ringatózhatnak kellemes latin zenére az órák alatt.

Élelmiszermentés – a pazarlás ellen, a rászorulókért

Élelmiszermentés – a pazarlás ellen, a rászorulókért

A túlfogyasztás és pazarlás egyre nagyobb mértékben nő világszerte. Az ételpazarlás egy máig megoldatlan probléma, és mindenhol élnek olyan emberek, családok, akik a boltok számára már nem hasznosítható élelmiszereket szívesen látnák asztalukon.

A tudatos odafigyelés művészete – Babajóga

A tudatos odafigyelés művészete – Babajóga

Az érintéssel együtt járó mozgás az egyik a legerősebb pozitív inger, ami babát érheti. A jógában ez a stimuláció az anya és a baba kölcsönös részvételével történik, de a baba ritmusában. Németh-Pap Erika minden érdeklődőt elkalauzol a jóga világába a következő Baba-Mama Klub előadásán.

Színezzetek velünk!

Színezzetek velünk!

Aranykorukat élik a színezők, ezt bátran kijelenthetjük, ugyanis az elmúlt évek tapasztalatai alapján egyre népszerűbbek a felnőttek körében is nekik szánt színezők.

TÁJÉKOZTATÓ

TÁJÉKOZTATÓ

2023. január 01-től megváltozott a Soproni Szociális Intézmény bankszámlaszáma.

MEGBÍZOTT INTÉZMÉNYVEZETŐ A SOSZI ÉLÉN

MEGBÍZOTT INTÉZMÉNYVEZETŐ A SOSZI ÉLÉN

Péli Nikoletta, intézményünk igazgatója hamarosan anyai örömök elé néz, ezért távollétében, 2023.01.01-től igazgatói feladatait Joós Bernadett, a Soproni Szociális Intézmény szakmai vezetője és egyben intézményvezető-helyettese látja el.

Ringató – Kodályi elvek a gyermeknevelésben

Ringató – Kodályi elvek a gyermeknevelésben

A 2022-es év utolsó Baba-Mama Klub előadásán egy igazán érdekes témával ismerkedhetnek meg az érdeklődök, ugyanis a zenei nevelésről és annak pozitív hatásairól lesz szó.