loader image
2022-10-17

A szétnyílt hasizomra is van megoldás

A Rectus Diastasis, vagyis a „szétnyílt hasizom” problémája csak az elmúlt években kezdett beszivárogni a köztudatba. Pedig, nem csak a terhes nőket érinti!
"

ELOLVASOM

A legtöbb esetben a várandósság velejárója, azonban előfordul még gyermektelen nőknél, férfiaknál, sőt néha gyermekeknél is. De tehetünk ellene, méghozzá edzéssel. Most védőnőink segítségével megismerkedhetnek a Rectus Training Módszerrel.

DE MI IS AZ A RECTUS DIASTASIS?

Klinikai értelemben véve akkor beszélünk rectus distasisról, ha a két egyenes hasizom közötti távolság 2 centiméternél nagyobb. A szétnyílt hasizom okozója a terhesség mellett a kóros elhízás, a helytelenül végzett hasizom gyakorlatok, súlyzós edzések vagy éppen a műtéti beavatkozások is lehetnek.

HOGYAN VEHETJÜK ÉSZRE?

Jellemző tünete, hogy a kismamák esetében a szülés után 5-6 hónappal is nagy marad a has, mintha a nő még mindig terhes lenne, mivel megnyúlt az izomzat és a kötőszövetek a várandósság alatt, vagyis kötényhas alakult ki. Sokszor fordul elő a tünetek között még hát-, derékfájás, gátizom problémák.

Azonban védőnőinknek van egy jó híre, a rectus diastasis szülés után megfelelő gyakorlatokkal orvosolható, és az eltávolodás csökkenthető. Nagyon fontos, hogy a nem megfelelő hasizom gyakorlatok végzése ronthat is a helyzeten, sőt rosszabb esetben akár sérv is kialakulhat. Szétnyílt hasizom esetén kerülni kell az egyenes hasizmok direkt edzését, mint például a hasprést, felüléseket és a súlyzós edzéseket.

A RECTUS TRAINING MÓDSZER A TÖRZSRE FÓKUSZÁL

A módszer lényege, hogy újjáépíti a törzstartó izmokat, és megtanítja hogyan éljünk ezzel a problémával együtt. A program szülés után már 6 héttel elkezdhető (spontán szülés esetén, ha a nőgyógyászati kontroll vizsgálaton minden rendben volt). Ezek többlépcsős gyakorlatsorok, melyek fokozatosan erősítik, építik vissza az elgyengült izomzatot. Folyamatos az utánkövetés az oktató által, figyelembe veszi a posztnatális tényezőket (pl. hormonális változások). Már várandósan is végezhető a hasizmok megerősítése, sőt bizonyos gyakorlatok kimondottan ajánlottak kismamáknak is.

Erről a módszerről részletesebben is megismerkedhetnek az érdeklődők Molnár-Ságodi Boglárka védőnő előadásában, ugyanis a következő Baba Mama Klub témája a Rectus Training Módszer lesz.

Korábbi híreink

A tudatos odafigyelés művészete – Babajóga

A tudatos odafigyelés művészete – Babajóga

Az érintéssel együtt járó mozgás az egyik a legerősebb pozitív inger, ami babát érheti. A jógában ez a stimuláció az anya és a baba kölcsönös részvételével történik, de a baba ritmusában. Németh-Pap Erika minden érdeklődőt elkalauzol a jóga világába a következő Baba-Mama Klub előadásán.

Színezzetek velünk!

Színezzetek velünk!

Aranykorukat élik a színezők, ezt bátran kijelenthetjük, ugyanis az elmúlt évek tapasztalatai alapján egyre népszerűbbek a felnőttek körében is nekik szánt színezők.

TÁJÉKOZTATÓ

TÁJÉKOZTATÓ

2023. január 01-től megváltozott a Soproni Szociális Intézmény bankszámlaszáma.

MEGBÍZOTT INTÉZMÉNYVEZETŐ A SOSZI ÉLÉN

MEGBÍZOTT INTÉZMÉNYVEZETŐ A SOSZI ÉLÉN

Péli Nikoletta, intézményünk igazgatója hamarosan anyai örömök elé néz, ezért távollétében, 2023.01.01-től igazgatói feladatait Joós Bernadett, a Soproni Szociális Intézmény szakmai vezetője és egyben intézményvezető-helyettese látja el.

Ringató – Kodályi elvek a gyermeknevelésben

Ringató – Kodályi elvek a gyermeknevelésben

A 2022-es év utolsó Baba-Mama Klub előadásán egy igazán érdekes témával ismerkedhetnek meg az érdeklődök, ugyanis a zenei nevelésről és annak pozitív hatásairól lesz szó.

ÚJ IDŐPONTBAN, ÉLETMENTŐ TÉMÁVAL JELENTKEZIK A DIÓ

ÚJ IDŐPONTBAN, ÉLETMENTŐ TÉMÁVAL JELENTKEZIK A DIÓ

A DIÓ, vagyis a Demencia Információs Órák előadássorozat következő, azaz hatodik alkalommal új időpontban és helyszínen kerül megrendezésre. Most egy életmentő témával várják az érdeklődőket.

Te hogyan készülsz a kisbabád érkezésére?

Te hogyan készülsz a kisbabád érkezésére?

A tudatos babavárásról és annak fontosságáról információk tömkelege zúdul ránk minden irányból: legyen az egy anyai hasznos tanács, egy barátnő véleménye vagy éppen az interneten olvasott cikk a témában. Sokszor azonban szinte elveszünk a hallottak/olvasottak sokaságában – ezért is foglalkozik most a Baba-Mama Klub a tudatos babavárás témakörével.

Az álmunk megvalósítása gőzerővel halad

Az álmunk megvalósítása gőzerővel halad

Az elmúlt több mint másfél évben rengeteget dolgoztunk az Idős Emberek Gondozásáért Alapítvánnyal azon, hogy végre megvalósítsuk közös álmunkat: egy akadálymentesített sportpályát a Soproni Szociális Intézmény Kossuth Lajos utca épületének udvarán.