loader image
2022-08-04

Az anyatej hónapja

Augusztus első napján ünneplik világszerte az Anyatejes Táplálás Világnapját, és ezzel együtt a hónap első hetében tartják a Szoptatás Világhetét is.
"

ELOLVASOM

Az anyatej az egyetlen természetes táplálási mód. A legideálisabb a csecsemő számára, mind mennyiségileg, mind minőségileg. Alkalmazkodik a baba igényeihez, életkorához, fejlődéséhez – mondták el a Soproni Szociális Intézmény védőnői. Hozzátették, ez a táplálék igazán praktikus, mert mindig kéznél van, steril, megfelelő hőmérsékletű. A benne található immunanyagoknak köszönhetően védelmet nyújt, és ellenállóbbá tesz a betegségekkel szemben.

A tápláláson túl, erősíti az anya-gyermek érzelmi kötődését, illetve pozitív hatással van a szoptató édesanyára, ugyanis segíti a szülés utáni méhösszehúzódást is.

MÁR AZ ELSŐ CSEPPEK ARANYAT ÉRNEK

A születés utáni pillanatokban a minimális mennyiségű, sűrű előtej értékes ellenanyagokat tartalmaz.

Az anyatejnek a baba fejlődéséhez megfelelő zsír, fehérje, cukortartalma van, könnyen emészthető, ugyanakkor a folyadékigényt is kielégíti. Emellett számos ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Azonban érdemes tudni, hogy kivételt képez a D és K vitamin. Kizárólagos szoptatás mellett a gyermekorvos általi utasítás szerint, ezeket pótolni kell.

MEDDIG ELÉG AZ ANYATEJ?

Kizárólagos szoptatás 6 hónapos korig javasolt, amennyiben a gyermek fejlődése kiegyensúlyozott, egyenletes. 6 hónapos kor után mindenképpen el kell kezdeni a hozzátáplálást. Például gyümölcsökkel, főzelékekkel, feltétekkel. Mindezeket a szakemberek (védőnők, gyermekorvosok) javaslata alapján érdemes végezni.

ANNAK SEM KELL KÉTSÉGBEESNIE, AKINEK NINCS TEJE

A legfontosabb, hogy senki se keseredjen el, akinek nincs teje. Ugyanis ez lehet átmeneti a probléma, ritkábban azonban tartós is. Mindenképpen legyen türelmes, és ne érezzen bűntudatot, lelkiismeret-furdalást. Az édesanya akkor is szeretetteljes légkört tud biztosítani gyermekének, ha valamiért nem képes szoptatni. A legfontosabb, hogy az édesanyák ilyen esetben kérjék szakemberek tanácsát, próbálkozzanak a szoptatással, fejéssel, esetleg a szoptanít készülékkel. Fontos tudni, hogy van lehetőség donor női tejjel történő táplálásra is. Ez feltételhez kötött, mind az anyatejet adó, mind a kapó részéről. Másik lehetőség az anyatej helyettesítő tápszerek adása, ez mindig gyermekorvosi javaslatra történik.

SZOPTATÁS ALATT SZIGORÚAN TILOS!

Ne dohányozzon, ne fogyasszon alkoholt, drogokat a szoptatás alatt! Betegség esetén mindenképp jelezni kell a kezelőorvosnak, hogy az anyuka szoptat- a. Kerülendő a túlzott fizikai megerőltetést, helyette baba-mama torna, séta javasolt.

Nagyon fontos, hogy A szoptatás alatt csak babájára összpontosítson, zárja ki a figyelmét elterelő külső tényezőket, mint például a mobiltelefon.

A Soproni Szociális Intézmény védőnői idén már 12. alkalommal rendezik meg az Anyatejes Táplálás Világnapi eseményüket, amely idén 08.13-án 9:00-kor kezdődik az Erzsébet-kertben, a Zenepavilonnál. Minden érdeklődőt szeretettel és persze izgalmas előadásokkal, színes programokkal és harapnivalóval várunk.

Korábbi híreink

Előzzük meg az őszi betegségeket!

Előzzük meg az őszi betegségeket!

Nemcsak az iskolába csengettek be szeptember elsején, hanem beköszöntött az ősz is. A nyirkos, hűvös, változékony idővel pedig megszaporodtak a vírusfertőzések és meghűléses megbetegedések is, melyek a közösségekben sokkal hamarabb terjednek. Azonban a fertőzések megelőzhetőek!

GYÓGYSZERTÁRI ÜGYELET SOPRON VÁROS TERÜLETÉN

GYÓGYSZERTÁRI ÜGYELET SOPRON VÁROS TERÜLETÉN

Ügyeleti idő: minden nap (hétfő-vasárnap) este 8 órától reggel 8 óráig, kivéve munkaszüneti napok ( jan. 1., márc. 15., nagypéntek, húsvét vasárnap, húsvét hétfő, május 1., pünkösd vasárnap, pünkösd hétfő, aug. 20., okt. 23., nov. 1., dec. 25., dec. 26.): reggel 8 órától másnap reggel 8 óráig.

Boldogságból nem volt hiány

Boldogságból nem volt hiány

Idén már 12. alkalommal rendezte meg a Balfi úti Idősek Otthona a Családi Napot! Ez az a nyári délután, amikor lakóink együtt ünnepelhetnek szeretteikkel.

Tájékoztató!

Tájékoztató!

A Soproni Szociális Intézmény tájékoztatja a lakosságot a 7. számú védőnői körzet bővüléséről.

VISSZA A KÖZÖSSÉGBE

VISSZA A KÖZÖSSÉGBE

Már csak pár nap és a vége a nagybetűs VAKÁCIÓNAK! A jól megszokott pihenésből visszakerülnek a gyerekek a „szürke” hétköznapokba, amikor reggel csörög az a fránya ébresztőóra, mert hamarosan kezdődik az óvoda vagy az iskola. Az „iskolapadba” visszatérés sok szülőnek okoz fejtörést, ugyanis a gyerekek általában nehezen viselik a reggeli kelést a hosszú szünet után.

Gyerekzsivaj töltötte meg az Erzsébet-kertet – Beszámoló az Anyatejes Világnapi rendezvényről

Gyerekzsivaj töltötte meg az Erzsébet-kertet – Beszámoló az Anyatejes Világnapi rendezvényről

Sopron városa immár 12. alkalommal rendezte meg az Anyatejes Világnapot, amelyet az idén is a Soproni Szociális Intézmény védőnői szerveztek. Az esemény időpontja sem véletlen, ugyanis augusztus elseje az Anyatejes Táplálás Világnapja, augusztus első hete pedig a Szoptatás Világhete. A rendezvénynek nemes üzenete van, ugyanis minden évben igyekszik népszerűsíteni az anyatejes táplálást, így volt ez idén is.

Az egészségünk megőrzése a cél

Az egészségünk megőrzése a cél

A Balfi úti Idősek Otthonában Hagyományőrző Egészségnapot tartottunk, ahol egy tematikus, sokrétű előadás után szűréseket végeztünk az érdeklődők körében.