loader image
2022-08-04

Az anyatej hónapja

Augusztus első napján ünneplik világszerte az Anyatejes Táplálás Világnapját, és ezzel együtt a hónap első hetében tartják a Szoptatás Világhetét is.
"

ELOLVASOM

Az anyatej az egyetlen természetes táplálási mód. A legideálisabb a csecsemő számára, mind mennyiségileg, mind minőségileg. Alkalmazkodik a baba igényeihez, életkorához, fejlődéséhez – mondták el a Soproni Szociális Intézmény védőnői. Hozzátették, ez a táplálék igazán praktikus, mert mindig kéznél van, steril, megfelelő hőmérsékletű. A benne található immunanyagoknak köszönhetően védelmet nyújt, és ellenállóbbá tesz a betegségekkel szemben.

A tápláláson túl, erősíti az anya-gyermek érzelmi kötődését, illetve pozitív hatással van a szoptató édesanyára, ugyanis segíti a szülés utáni méhösszehúzódást is.

MÁR AZ ELSŐ CSEPPEK ARANYAT ÉRNEK

A születés utáni pillanatokban a minimális mennyiségű, sűrű előtej értékes ellenanyagokat tartalmaz.

Az anyatejnek a baba fejlődéséhez megfelelő zsír, fehérje, cukortartalma van, könnyen emészthető, ugyanakkor a folyadékigényt is kielégíti. Emellett számos ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Azonban érdemes tudni, hogy kivételt képez a D és K vitamin. Kizárólagos szoptatás mellett a gyermekorvos általi utasítás szerint, ezeket pótolni kell.

MEDDIG ELÉG AZ ANYATEJ?

Kizárólagos szoptatás 6 hónapos korig javasolt, amennyiben a gyermek fejlődése kiegyensúlyozott, egyenletes. 6 hónapos kor után mindenképpen el kell kezdeni a hozzátáplálást. Például gyümölcsökkel, főzelékekkel, feltétekkel. Mindezeket a szakemberek (védőnők, gyermekorvosok) javaslata alapján érdemes végezni.

ANNAK SEM KELL KÉTSÉGBEESNIE, AKINEK NINCS TEJE

A legfontosabb, hogy senki se keseredjen el, akinek nincs teje. Ugyanis ez lehet átmeneti a probléma, ritkábban azonban tartós is. Mindenképpen legyen türelmes, és ne érezzen bűntudatot, lelkiismeret-furdalást. Az édesanya akkor is szeretetteljes légkört tud biztosítani gyermekének, ha valamiért nem képes szoptatni. A legfontosabb, hogy az édesanyák ilyen esetben kérjék szakemberek tanácsát, próbálkozzanak a szoptatással, fejéssel, esetleg a szoptanít készülékkel. Fontos tudni, hogy van lehetőség donor női tejjel történő táplálásra is. Ez feltételhez kötött, mind az anyatejet adó, mind a kapó részéről. Másik lehetőség az anyatej helyettesítő tápszerek adása, ez mindig gyermekorvosi javaslatra történik.

SZOPTATÁS ALATT SZIGORÚAN TILOS!

Ne dohányozzon, ne fogyasszon alkoholt, drogokat a szoptatás alatt! Betegség esetén mindenképp jelezni kell a kezelőorvosnak, hogy az anyuka szoptat- a. Kerülendő a túlzott fizikai megerőltetést, helyette baba-mama torna, séta javasolt.

Nagyon fontos, hogy A szoptatás alatt csak babájára összpontosítson, zárja ki a figyelmét elterelő külső tényezőket, mint például a mobiltelefon.

A Soproni Szociális Intézmény védőnői idén már 12. alkalommal rendezik meg az Anyatejes Táplálás Világnapi eseményüket, amely idén 08.13-án 9:00-kor kezdődik az Erzsébet-kertben, a Zenepavilonnál. Minden érdeklődőt szeretettel és persze izgalmas előadásokkal, színes programokkal és harapnivalóval várunk.

Korábbi híreink

TÁJÉKOZTATÓ

TÁJÉKOZTATÓ

2023. január 01-től megváltozott a Soproni Szociális Intézmény bankszámlaszáma.

MEGBÍZOTT INTÉZMÉNYVEZETŐ A SOSZI ÉLÉN

MEGBÍZOTT INTÉZMÉNYVEZETŐ A SOSZI ÉLÉN

Péli Nikoletta, intézményünk igazgatója hamarosan anyai örömök elé néz, ezért távollétében, 2023.01.01-től igazgatói feladatait Joós Bernadett, a Soproni Szociális Intézmény szakmai vezetője és egyben intézményvezető-helyettese látja el.

Ringató – Kodályi elvek a gyermeknevelésben

Ringató – Kodályi elvek a gyermeknevelésben

A 2022-es év utolsó Baba-Mama Klub előadásán egy igazán érdekes témával ismerkedhetnek meg az érdeklődök, ugyanis a zenei nevelésről és annak pozitív hatásairól lesz szó.

ÚJ IDŐPONTBAN, ÉLETMENTŐ TÉMÁVAL JELENTKEZIK A DIÓ

ÚJ IDŐPONTBAN, ÉLETMENTŐ TÉMÁVAL JELENTKEZIK A DIÓ

A DIÓ, vagyis a Demencia Információs Órák előadássorozat következő, azaz hatodik alkalommal új időpontban és helyszínen kerül megrendezésre. Most egy életmentő témával várják az érdeklődőket.

Te hogyan készülsz a kisbabád érkezésére?

Te hogyan készülsz a kisbabád érkezésére?

A tudatos babavárásról és annak fontosságáról információk tömkelege zúdul ránk minden irányból: legyen az egy anyai hasznos tanács, egy barátnő véleménye vagy éppen az interneten olvasott cikk a témában. Sokszor azonban szinte elveszünk a hallottak/olvasottak sokaságában – ezért is foglalkozik most a Baba-Mama Klub a tudatos babavárás témakörével.

Az álmunk megvalósítása gőzerővel halad

Az álmunk megvalósítása gőzerővel halad

Az elmúlt több mint másfél évben rengeteget dolgoztunk az Idős Emberek Gondozásáért Alapítvánnyal azon, hogy végre megvalósítsuk közös álmunkat: egy akadálymentesített sportpályát a Soproni Szociális Intézmény Kossuth Lajos utca épületének udvarán.

A szétnyílt hasizomra is van megoldás

A szétnyílt hasizomra is van megoldás

A Rectus Diastasis, vagyis a „szétnyílt hasizom” problémája csak az elmúlt években kezdett beszivárogni a köztudatba. Pedig, nem csak a terhes nőket érinti!