loader image
2022-08-04

Az anyatej hónapja

Augusztus első napján ünneplik világszerte az Anyatejes Táplálás Világnapját, és ezzel együtt a hónap első hetében tartják a Szoptatás Világhetét is.
"

ELOLVASOM

Az anyatej az egyetlen természetes táplálási mód. A legideálisabb a csecsemő számára, mind mennyiségileg, mind minőségileg. Alkalmazkodik a baba igényeihez, életkorához, fejlődéséhez – mondták el a Soproni Szociális Intézmény védőnői. Hozzátették, ez a táplálék igazán praktikus, mert mindig kéznél van, steril, megfelelő hőmérsékletű. A benne található immunanyagoknak köszönhetően védelmet nyújt, és ellenállóbbá tesz a betegségekkel szemben.

A tápláláson túl, erősíti az anya-gyermek érzelmi kötődését, illetve pozitív hatással van a szoptató édesanyára, ugyanis segíti a szülés utáni méhösszehúzódást is.

MÁR AZ ELSŐ CSEPPEK ARANYAT ÉRNEK

A születés utáni pillanatokban a minimális mennyiségű, sűrű előtej értékes ellenanyagokat tartalmaz.

Az anyatejnek a baba fejlődéséhez megfelelő zsír, fehérje, cukortartalma van, könnyen emészthető, ugyanakkor a folyadékigényt is kielégíti. Emellett számos ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Azonban érdemes tudni, hogy kivételt képez a D és K vitamin. Kizárólagos szoptatás mellett a gyermekorvos általi utasítás szerint, ezeket pótolni kell.

MEDDIG ELÉG AZ ANYATEJ?

Kizárólagos szoptatás 6 hónapos korig javasolt, amennyiben a gyermek fejlődése kiegyensúlyozott, egyenletes. 6 hónapos kor után mindenképpen el kell kezdeni a hozzátáplálást. Például gyümölcsökkel, főzelékekkel, feltétekkel. Mindezeket a szakemberek (védőnők, gyermekorvosok) javaslata alapján érdemes végezni.

ANNAK SEM KELL KÉTSÉGBEESNIE, AKINEK NINCS TEJE

A legfontosabb, hogy senki se keseredjen el, akinek nincs teje. Ugyanis ez lehet átmeneti a probléma, ritkábban azonban tartós is. Mindenképpen legyen türelmes, és ne érezzen bűntudatot, lelkiismeret-furdalást. Az édesanya akkor is szeretetteljes légkört tud biztosítani gyermekének, ha valamiért nem képes szoptatni. A legfontosabb, hogy az édesanyák ilyen esetben kérjék szakemberek tanácsát, próbálkozzanak a szoptatással, fejéssel, esetleg a szoptanít készülékkel. Fontos tudni, hogy van lehetőség donor női tejjel történő táplálásra is. Ez feltételhez kötött, mind az anyatejet adó, mind a kapó részéről. Másik lehetőség az anyatej helyettesítő tápszerek adása, ez mindig gyermekorvosi javaslatra történik.

SZOPTATÁS ALATT SZIGORÚAN TILOS!

Ne dohányozzon, ne fogyasszon alkoholt, drogokat a szoptatás alatt! Betegség esetén mindenképp jelezni kell a kezelőorvosnak, hogy az anyuka szoptat- a. Kerülendő a túlzott fizikai megerőltetést, helyette baba-mama torna, séta javasolt.

Nagyon fontos, hogy A szoptatás alatt csak babájára összpontosítson, zárja ki a figyelmét elterelő külső tényezőket, mint például a mobiltelefon.

A Soproni Szociális Intézmény védőnői idén már 12. alkalommal rendezik meg az Anyatejes Táplálás Világnapi eseményüket, amely idén 08.13-án 9:00-kor kezdődik az Erzsébet-kertben, a Zenepavilonnál. Minden érdeklődőt szeretettel és persze izgalmas előadásokkal, színes programokkal és harapnivalóval várunk.

Korábbi híreink

Maminbaba – avagy a szórakoztató anyacsinosító

Maminbaba – avagy a szórakoztató anyacsinosító

A hordozós latin fitness egy igazán szórakoztató, intenzív és egyben csinosító mozgásforma a kisbabás és várandós anyukák számára. Hogy mi kell hozzá? Csupán egy babahordozó. Ugyanis a babák hordozóba kötve vagy az édesanyjuk pocakjában ringatózhatnak kellemes latin zenére az órák alatt.

Élelmiszermentés – a pazarlás ellen, a rászorulókért

Élelmiszermentés – a pazarlás ellen, a rászorulókért

A túlfogyasztás és pazarlás egyre nagyobb mértékben nő világszerte. Az ételpazarlás egy máig megoldatlan probléma, és mindenhol élnek olyan emberek, családok, akik a boltok számára már nem hasznosítható élelmiszereket szívesen látnák asztalukon.

A tudatos odafigyelés művészete – Babajóga

A tudatos odafigyelés művészete – Babajóga

Az érintéssel együtt járó mozgás az egyik a legerősebb pozitív inger, ami babát érheti. A jógában ez a stimuláció az anya és a baba kölcsönös részvételével történik, de a baba ritmusában. Németh-Pap Erika minden érdeklődőt elkalauzol a jóga világába a következő Baba-Mama Klub előadásán.

Színezzetek velünk!

Színezzetek velünk!

Aranykorukat élik a színezők, ezt bátran kijelenthetjük, ugyanis az elmúlt évek tapasztalatai alapján egyre népszerűbbek a felnőttek körében is nekik szánt színezők.

TÁJÉKOZTATÓ

TÁJÉKOZTATÓ

2023. január 01-től megváltozott a Soproni Szociális Intézmény bankszámlaszáma.

MEGBÍZOTT INTÉZMÉNYVEZETŐ A SOSZI ÉLÉN

MEGBÍZOTT INTÉZMÉNYVEZETŐ A SOSZI ÉLÉN

Péli Nikoletta, intézményünk igazgatója hamarosan anyai örömök elé néz, ezért távollétében, 2023.01.01-től igazgatói feladatait Joós Bernadett, a Soproni Szociális Intézmény szakmai vezetője és egyben intézményvezető-helyettese látja el.

Ringató – Kodályi elvek a gyermeknevelésben

Ringató – Kodályi elvek a gyermeknevelésben

A 2022-es év utolsó Baba-Mama Klub előadásán egy igazán érdekes témával ismerkedhetnek meg az érdeklődök, ugyanis a zenei nevelésről és annak pozitív hatásairól lesz szó.