loader image
2022-08-11

Az egészségünk megőrzése a cél

A Balfi úti Idősek Otthonában Hagyományőrző Egészségnapot tartottunk, ahol egy tematikus, sokrétű előadás után szűréseket végeztünk az érdeklődők körében.
"

ELOLVASOM

Sokat hallunk manapság az egészséges életmód fontosságáról, azonban sokan ilyenkor csak a táplálkozásra gondolnak. Gesztesi Barbara védőnő ennél sokkal tovább ment előadásában, ahol azt is kifejtette, hogy például milyen fontos az alvás az egészség megőrzése céljából.

ÉTKEZÉS

Az első és legfontosabb a rendszeres étkezés és az étkezési idők betartása, ugyanis a gyomrunknak is pihennie kell.

Tudták, hogy hányszor kell megrágni egy-egy falat ételt?

Akár 30-szor is érdemes megrágni minden falatot, ugyanis az emésztés már a szájba elkezdődik. Az alapos rágás segíthet abban, hogy minden tápanyag optimálisan szívódhasson fel az emésztés során, ugyanis a finomra aprított ételeket a nyál elkezdi elemeire bontani.

De mit is kell ennünk?

Sok zöldséget és gyümölcsöt, lehetőleg a legtöbb esetben nyersen, ugyanis az elmúlt években kevés nyers dolgot fogyaszt egy átlagember. Az étkezésben a lényeg a változatosság, és az, hogy semmilyen alapanyagot ne vigyünk túlzásba.

Az állandó nassolás probléma. Sokszor és sokan vagyunk hajlamosak beleesni abba a hibába, hogy csokoládét, csipszet, cukros üdítőket fogyasztunk rendszeresen. Amennyire lehet, ezeket kerülni kell.

A folyadékpótlás is hozzájárul az egészségünk megőrzéséhez: napi 2 liter víz elfogyasztása az ajánlott.

AMIT A MINDENNAPOKBAN TEHETÜNK

A megfelelő tisztálkodás és fogmosás is az egészségünket védi, ugyanis a bőrünk az első számú védelmi rendszerünk, a fogainknak pedig az étkezésekben van hatalmas szerepe.

A mozgást sem szabad kifelejteni a sorból, ugyanis már egy kisebb sétával is sokat tehetünk az egészségünkért. A sport időskorban nehezebben megvalósítható, így Gesztesi Barbara a séta és a gyógytorna fontosságát emelte ki előadásában.  Kiemelkedő fontosságú a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás is az egészség szempontjából. A védőnő hozzátette, fontos lenne a káros szenvedélyek mellőzése, vagyis kerülendő például alkoholfogyasztás, dohányzás és kábítószerfogyasztás. Nem utolsó sorban: a szellemi egészséget a pozitív gondolkozással lehet megőrizni a legkönnyebben.

Védőnőink az előadás után az időseknek vércukorszintet, vérnyomást, testzsír százalékot, illetve véroxigénszintet is mértek.

A programon résztvevő idősek közül szinte mindenki élt a lehetőséggel, és részt vett a kínált szűréseken.

Korábbi híreink

TÁJÉKOZTATÓ

TÁJÉKOZTATÓ

2023. január 01-től megváltozott a Soproni Szociális Intézmény bankszámlaszáma.

MEGBÍZOTT INTÉZMÉNYVEZETŐ A SOSZI ÉLÉN

MEGBÍZOTT INTÉZMÉNYVEZETŐ A SOSZI ÉLÉN

Péli Nikoletta, intézményünk igazgatója hamarosan anyai örömök elé néz, ezért távollétében, 2023.01.01-től igazgatói feladatait Joós Bernadett, a Soproni Szociális Intézmény szakmai vezetője és egyben intézményvezető-helyettese látja el.

Ringató – Kodályi elvek a gyermeknevelésben

Ringató – Kodályi elvek a gyermeknevelésben

A 2022-es év utolsó Baba-Mama Klub előadásán egy igazán érdekes témával ismerkedhetnek meg az érdeklődök, ugyanis a zenei nevelésről és annak pozitív hatásairól lesz szó.

ÚJ IDŐPONTBAN, ÉLETMENTŐ TÉMÁVAL JELENTKEZIK A DIÓ

ÚJ IDŐPONTBAN, ÉLETMENTŐ TÉMÁVAL JELENTKEZIK A DIÓ

A DIÓ, vagyis a Demencia Információs Órák előadássorozat következő, azaz hatodik alkalommal új időpontban és helyszínen kerül megrendezésre. Most egy életmentő témával várják az érdeklődőket.

Te hogyan készülsz a kisbabád érkezésére?

Te hogyan készülsz a kisbabád érkezésére?

A tudatos babavárásról és annak fontosságáról információk tömkelege zúdul ránk minden irányból: legyen az egy anyai hasznos tanács, egy barátnő véleménye vagy éppen az interneten olvasott cikk a témában. Sokszor azonban szinte elveszünk a hallottak/olvasottak sokaságában – ezért is foglalkozik most a Baba-Mama Klub a tudatos babavárás témakörével.

Az álmunk megvalósítása gőzerővel halad

Az álmunk megvalósítása gőzerővel halad

Az elmúlt több mint másfél évben rengeteget dolgoztunk az Idős Emberek Gondozásáért Alapítvánnyal azon, hogy végre megvalósítsuk közös álmunkat: egy akadálymentesített sportpályát a Soproni Szociális Intézmény Kossuth Lajos utca épületének udvarán.

A szétnyílt hasizomra is van megoldás

A szétnyílt hasizomra is van megoldás

A Rectus Diastasis, vagyis a „szétnyílt hasizom” problémája csak az elmúlt években kezdett beszivárogni a köztudatba. Pedig, nem csak a terhes nőket érinti!