loader image
2022-08-11

Az egészségünk megőrzése a cél

A Balfi úti Idősek Otthonában Hagyományőrző Egészségnapot tartottunk, ahol egy tematikus, sokrétű előadás után szűréseket végeztünk az érdeklődők körében.
"

ELOLVASOM

Sokat hallunk manapság az egészséges életmód fontosságáról, azonban sokan ilyenkor csak a táplálkozásra gondolnak. Gesztesi Barbara védőnő ennél sokkal tovább ment előadásában, ahol azt is kifejtette, hogy például milyen fontos az alvás az egészség megőrzése céljából.

ÉTKEZÉS

Az első és legfontosabb a rendszeres étkezés és az étkezési idők betartása, ugyanis a gyomrunknak is pihennie kell.

Tudták, hogy hányszor kell megrágni egy-egy falat ételt?

Akár 30-szor is érdemes megrágni minden falatot, ugyanis az emésztés már a szájba elkezdődik. Az alapos rágás segíthet abban, hogy minden tápanyag optimálisan szívódhasson fel az emésztés során, ugyanis a finomra aprított ételeket a nyál elkezdi elemeire bontani.

De mit is kell ennünk?

Sok zöldséget és gyümölcsöt, lehetőleg a legtöbb esetben nyersen, ugyanis az elmúlt években kevés nyers dolgot fogyaszt egy átlagember. Az étkezésben a lényeg a változatosság, és az, hogy semmilyen alapanyagot ne vigyünk túlzásba.

Az állandó nassolás probléma. Sokszor és sokan vagyunk hajlamosak beleesni abba a hibába, hogy csokoládét, csipszet, cukros üdítőket fogyasztunk rendszeresen. Amennyire lehet, ezeket kerülni kell.

A folyadékpótlás is hozzájárul az egészségünk megőrzéséhez: napi 2 liter víz elfogyasztása az ajánlott.

AMIT A MINDENNAPOKBAN TEHETÜNK

A megfelelő tisztálkodás és fogmosás is az egészségünket védi, ugyanis a bőrünk az első számú védelmi rendszerünk, a fogainknak pedig az étkezésekben van hatalmas szerepe.

A mozgást sem szabad kifelejteni a sorból, ugyanis már egy kisebb sétával is sokat tehetünk az egészségünkért. A sport időskorban nehezebben megvalósítható, így Gesztesi Barbara a séta és a gyógytorna fontosságát emelte ki előadásában.  Kiemelkedő fontosságú a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás is az egészség szempontjából. A védőnő hozzátette, fontos lenne a káros szenvedélyek mellőzése, vagyis kerülendő például alkoholfogyasztás, dohányzás és kábítószerfogyasztás. Nem utolsó sorban: a szellemi egészséget a pozitív gondolkozással lehet megőrizni a legkönnyebben.

Védőnőink az előadás után az időseknek vércukorszintet, vérnyomást, testzsír százalékot, illetve véroxigénszintet is mértek.

A programon résztvevő idősek közül szinte mindenki élt a lehetőséggel, és részt vett a kínált szűréseken.

Korábbi híreink

Előzzük meg az őszi betegségeket!

Előzzük meg az őszi betegségeket!

Nemcsak az iskolába csengettek be szeptember elsején, hanem beköszöntött az ősz is. A nyirkos, hűvös, változékony idővel pedig megszaporodtak a vírusfertőzések és meghűléses megbetegedések is, melyek a közösségekben sokkal hamarabb terjednek. Azonban a fertőzések megelőzhetőek!

GYÓGYSZERTÁRI ÜGYELET SOPRON VÁROS TERÜLETÉN

GYÓGYSZERTÁRI ÜGYELET SOPRON VÁROS TERÜLETÉN

Ügyeleti idő: minden nap (hétfő-vasárnap) este 8 órától reggel 8 óráig, kivéve munkaszüneti napok ( jan. 1., márc. 15., nagypéntek, húsvét vasárnap, húsvét hétfő, május 1., pünkösd vasárnap, pünkösd hétfő, aug. 20., okt. 23., nov. 1., dec. 25., dec. 26.): reggel 8 órától másnap reggel 8 óráig.

Boldogságból nem volt hiány

Boldogságból nem volt hiány

Idén már 12. alkalommal rendezte meg a Balfi úti Idősek Otthona a Családi Napot! Ez az a nyári délután, amikor lakóink együtt ünnepelhetnek szeretteikkel.

Tájékoztató!

Tájékoztató!

A Soproni Szociális Intézmény tájékoztatja a lakosságot a 7. számú védőnői körzet bővüléséről.

VISSZA A KÖZÖSSÉGBE

VISSZA A KÖZÖSSÉGBE

Már csak pár nap és a vége a nagybetűs VAKÁCIÓNAK! A jól megszokott pihenésből visszakerülnek a gyerekek a „szürke” hétköznapokba, amikor reggel csörög az a fránya ébresztőóra, mert hamarosan kezdődik az óvoda vagy az iskola. Az „iskolapadba” visszatérés sok szülőnek okoz fejtörést, ugyanis a gyerekek általában nehezen viselik a reggeli kelést a hosszú szünet után.

Gyerekzsivaj töltötte meg az Erzsébet-kertet – Beszámoló az Anyatejes Világnapi rendezvényről

Gyerekzsivaj töltötte meg az Erzsébet-kertet – Beszámoló az Anyatejes Világnapi rendezvényről

Sopron városa immár 12. alkalommal rendezte meg az Anyatejes Világnapot, amelyet az idén is a Soproni Szociális Intézmény védőnői szerveztek. Az esemény időpontja sem véletlen, ugyanis augusztus elseje az Anyatejes Táplálás Világnapja, augusztus első hete pedig a Szoptatás Világhete. A rendezvénynek nemes üzenete van, ugyanis minden évben igyekszik népszerűsíteni az anyatejes táplálást, így volt ez idén is.

TEHETÜNK AZ ANYATEJÉRT

TEHETÜNK AZ ANYATEJÉRT

Augusztusban minden az anyatejről szól. Ilyenkor van az Anyatejes Táplálás Világnapja, ahogy a Szoptatás Világhete is. Azt viszont kevesen tudják, hogy az anyatejért lehet tenni is. Most a Soproni Szociális Intézmény védőnőinek a tanácsait olvashatják.