loader image
2022-08-11

Az egészségünk megőrzése a cél

A Balfi úti Idősek Otthonában Hagyományőrző Egészségnapot tartottunk, ahol egy tematikus, sokrétű előadás után szűréseket végeztünk az érdeklődők körében.
"

ELOLVASOM

Sokat hallunk manapság az egészséges életmód fontosságáról, azonban sokan ilyenkor csak a táplálkozásra gondolnak. Gesztesi Barbara védőnő ennél sokkal tovább ment előadásában, ahol azt is kifejtette, hogy például milyen fontos az alvás az egészség megőrzése céljából.

ÉTKEZÉS

Az első és legfontosabb a rendszeres étkezés és az étkezési idők betartása, ugyanis a gyomrunknak is pihennie kell.

Tudták, hogy hányszor kell megrágni egy-egy falat ételt?

Akár 30-szor is érdemes megrágni minden falatot, ugyanis az emésztés már a szájba elkezdődik. Az alapos rágás segíthet abban, hogy minden tápanyag optimálisan szívódhasson fel az emésztés során, ugyanis a finomra aprított ételeket a nyál elkezdi elemeire bontani.

De mit is kell ennünk?

Sok zöldséget és gyümölcsöt, lehetőleg a legtöbb esetben nyersen, ugyanis az elmúlt években kevés nyers dolgot fogyaszt egy átlagember. Az étkezésben a lényeg a változatosság, és az, hogy semmilyen alapanyagot ne vigyünk túlzásba.

Az állandó nassolás probléma. Sokszor és sokan vagyunk hajlamosak beleesni abba a hibába, hogy csokoládét, csipszet, cukros üdítőket fogyasztunk rendszeresen. Amennyire lehet, ezeket kerülni kell.

A folyadékpótlás is hozzájárul az egészségünk megőrzéséhez: napi 2 liter víz elfogyasztása az ajánlott.

AMIT A MINDENNAPOKBAN TEHETÜNK

A megfelelő tisztálkodás és fogmosás is az egészségünket védi, ugyanis a bőrünk az első számú védelmi rendszerünk, a fogainknak pedig az étkezésekben van hatalmas szerepe.

A mozgást sem szabad kifelejteni a sorból, ugyanis már egy kisebb sétával is sokat tehetünk az egészségünkért. A sport időskorban nehezebben megvalósítható, így Gesztesi Barbara a séta és a gyógytorna fontosságát emelte ki előadásában.  Kiemelkedő fontosságú a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás is az egészség szempontjából. A védőnő hozzátette, fontos lenne a káros szenvedélyek mellőzése, vagyis kerülendő például alkoholfogyasztás, dohányzás és kábítószerfogyasztás. Nem utolsó sorban: a szellemi egészséget a pozitív gondolkozással lehet megőrizni a legkönnyebben.

Védőnőink az előadás után az időseknek vércukorszintet, vérnyomást, testzsír százalékot, illetve véroxigénszintet is mértek.

A programon résztvevő idősek közül szinte mindenki élt a lehetőséggel, és részt vett a kínált szűréseken.

Korábbi híreink

Maminbaba – avagy a szórakoztató anyacsinosító

Maminbaba – avagy a szórakoztató anyacsinosító

A hordozós latin fitness egy igazán szórakoztató, intenzív és egyben csinosító mozgásforma a kisbabás és várandós anyukák számára. Hogy mi kell hozzá? Csupán egy babahordozó. Ugyanis a babák hordozóba kötve vagy az édesanyjuk pocakjában ringatózhatnak kellemes latin zenére az órák alatt.

Élelmiszermentés – a pazarlás ellen, a rászorulókért

Élelmiszermentés – a pazarlás ellen, a rászorulókért

A túlfogyasztás és pazarlás egyre nagyobb mértékben nő világszerte. Az ételpazarlás egy máig megoldatlan probléma, és mindenhol élnek olyan emberek, családok, akik a boltok számára már nem hasznosítható élelmiszereket szívesen látnák asztalukon.

A tudatos odafigyelés művészete – Babajóga

A tudatos odafigyelés művészete – Babajóga

Az érintéssel együtt járó mozgás az egyik a legerősebb pozitív inger, ami babát érheti. A jógában ez a stimuláció az anya és a baba kölcsönös részvételével történik, de a baba ritmusában. Németh-Pap Erika minden érdeklődőt elkalauzol a jóga világába a következő Baba-Mama Klub előadásán.

Színezzetek velünk!

Színezzetek velünk!

Aranykorukat élik a színezők, ezt bátran kijelenthetjük, ugyanis az elmúlt évek tapasztalatai alapján egyre népszerűbbek a felnőttek körében is nekik szánt színezők.

TÁJÉKOZTATÓ

TÁJÉKOZTATÓ

2023. január 01-től megváltozott a Soproni Szociális Intézmény bankszámlaszáma.

MEGBÍZOTT INTÉZMÉNYVEZETŐ A SOSZI ÉLÉN

MEGBÍZOTT INTÉZMÉNYVEZETŐ A SOSZI ÉLÉN

Péli Nikoletta, intézményünk igazgatója hamarosan anyai örömök elé néz, ezért távollétében, 2023.01.01-től igazgatói feladatait Joós Bernadett, a Soproni Szociális Intézmény szakmai vezetője és egyben intézményvezető-helyettese látja el.

Ringató – Kodályi elvek a gyermeknevelésben

Ringató – Kodályi elvek a gyermeknevelésben

A 2022-es év utolsó Baba-Mama Klub előadásán egy igazán érdekes témával ismerkedhetnek meg az érdeklődök, ugyanis a zenei nevelésről és annak pozitív hatásairól lesz szó.