loader image
2022-01-31

Csodát tettek a plüssök

Az új év első napjaiban sem tétlenkedtek kollégáink, hanem gyűjtést szerveztek, méghozzá azért, hogy a Balfi úti Idősek Otthona demens osztályának lakói egy új „baráttal” gazdagodjanak.
"

ELOLVASOM

Nálad csak a helyet foglalja vagy éppen “porfogó”, másoknak viszont egy “új barát”! – állt felhívásunkban január elején, melyben mindenkit arra bíztattunk, hogy ajánlja fel idős otthonunknak a számára már feleslegessé vált plüsseit. Az ötlet a Balfi úti Idősek Otthona szociális és terápiás csoportjának a vezetője, Karaderné Kovács Gyöngyinek a fejéből pattant ki, miután az Országos Mentőszolgálat hasonló gyűjtést szervezett annak érdekében, hogy minden mentőautóban legyen egy plüss.

De miért éppen a demens osztály lakóit választották ki dolgozóink?

Mert ezekkel a játékokkal javítani lehet a demenciában szenvedő ellátottak életminőségét. A figurákkal sokféle érzés felszabadítható a lakókban, például az emlékezés, öröm, ellazulás, vidámság és ezek mind pozitívan hatnak rájuk. Ha a demens beteg plüssállatot tarthat a karjában, simogathatja, kevésbé húzódik vissza a saját világába, nyugodtabban viselkedik, kommunikatívabb. Könnyebben lehet vele kapcsolatot teremteni. De ezek a játékok az összes érzéküket stimulálják, így például a tapintást is, de egymás között jó beszélgetés indító is lehet egy plüss.

Melegséggel töltött el minket, mikor láttuk, hogy szinte egyként fogtak össze Sopron lakói. Ugyanis kezdeményezésünk nem várt sikereket ért el: pár nap alatt több száz plüssfigura érkezett az otthonba.

Csodálatos volt megtapasztalni, amikor az idősek kiválasztották maguknak a legszimpatikusabb plüssöt.

Volt, aki megkönnyezte, de olyan is, aki megkérdezte, hogy biztosan választhat-e magának új „barátot”, mert nem akarták elhinni, hogy ez csak „szeretetbe kerül”.

A gyűjtésnek akkora volt a sikere, hogy nemcsak a demens osztály, hanem a többi részleg is kapott a játékokból, egy részét pedig kollégáink a Fogyatékos Gyermekek Otthonának ajándékozza, hogy ott is örömet szerezhessenek.

Mindenkinek köszönjük, aki hozzájárult a közel 200 lakónk boldogságához!

Korábbi híreink

Maminbaba – avagy a szórakoztató anyacsinosító

Maminbaba – avagy a szórakoztató anyacsinosító

A hordozós latin fitness egy igazán szórakoztató, intenzív és egyben csinosító mozgásforma a kisbabás és várandós anyukák számára. Hogy mi kell hozzá? Csupán egy babahordozó. Ugyanis a babák hordozóba kötve vagy az édesanyjuk pocakjában ringatózhatnak kellemes latin zenére az órák alatt.

Élelmiszermentés – a pazarlás ellen, a rászorulókért

Élelmiszermentés – a pazarlás ellen, a rászorulókért

A túlfogyasztás és pazarlás egyre nagyobb mértékben nő világszerte. Az ételpazarlás egy máig megoldatlan probléma, és mindenhol élnek olyan emberek, családok, akik a boltok számára már nem hasznosítható élelmiszereket szívesen látnák asztalukon.

A tudatos odafigyelés művészete – Babajóga

A tudatos odafigyelés művészete – Babajóga

Az érintéssel együtt járó mozgás az egyik a legerősebb pozitív inger, ami babát érheti. A jógában ez a stimuláció az anya és a baba kölcsönös részvételével történik, de a baba ritmusában. Németh-Pap Erika minden érdeklődőt elkalauzol a jóga világába a következő Baba-Mama Klub előadásán.

Színezzetek velünk!

Színezzetek velünk!

Aranykorukat élik a színezők, ezt bátran kijelenthetjük, ugyanis az elmúlt évek tapasztalatai alapján egyre népszerűbbek a felnőttek körében is nekik szánt színezők.

TÁJÉKOZTATÓ

TÁJÉKOZTATÓ

2023. január 01-től megváltozott a Soproni Szociális Intézmény bankszámlaszáma.

MEGBÍZOTT INTÉZMÉNYVEZETŐ A SOSZI ÉLÉN

MEGBÍZOTT INTÉZMÉNYVEZETŐ A SOSZI ÉLÉN

Péli Nikoletta, intézményünk igazgatója hamarosan anyai örömök elé néz, ezért távollétében, 2023.01.01-től igazgatói feladatait Joós Bernadett, a Soproni Szociális Intézmény szakmai vezetője és egyben intézményvezető-helyettese látja el.

Ringató – Kodályi elvek a gyermeknevelésben

Ringató – Kodályi elvek a gyermeknevelésben

A 2022-es év utolsó Baba-Mama Klub előadásán egy igazán érdekes témával ismerkedhetnek meg az érdeklődök, ugyanis a zenei nevelésről és annak pozitív hatásairól lesz szó.