loader image
2022-07-29

Előzzük meg a nyári betegségeket!

A nyár szó hallatán mindenkinek a forróság, a medencék és a vakáció jut eszébe, a szezonális betegségekre kevesen gondolnak. Azonban a nyári hónapok kellemetlenségei egyaránt érintik a felnőtteket és a gyerekeket is.
"

ELOLVASOM

A nagy hőségben nem árt az óvatosság, és néhány biztonsági szabály betartása. A Soproni Szociális Intézmény védőnői most összeszedték a gyerekek körében leggyakoribb nyári betegségeket, amelyek egy kis odafigyeléssel könnyen megelőzhetőek.

Tipikus nyári betegségek

Gyomor-bélfertőzések

A melegben gyakran fordulnak elő ételmérgezések és hányással, hasmenéssel járó fertőzések. Általában enyhe lefolyásúak, pár nap alatt maguktól gyógyulnak. A higiénés szabályok szigorú betartásával jó részük megelőzhető. A legfontosabb tünet a hányás, a hasmenés és a gyomorfájás.

Tippek: A kényes, könnyen romlandó ételeket (pl. tejtermékek, halak) mielőbb tegyük hűtőbe, hogy elkerüljük a lehetséges betegséget. Azonban, ha már kialakult a fertőzés, akkor elengedhetetlen a folyadékpótlás. Itt elsősorban a rehidráló, elektrolitokat pótló, lehűtött folyadékkal gyakori, kis mennyiségben itassuk a gyerekeket, kortyonként vagy szívószállal. Fontos, hogy a hányás után 1 órával próbáljuk meg megetetni, megitatni gyermekünket. Ha távolabbi országba utazunk, lehetőleg ne fogyasszunk csapvizet. A gyakori kézmosással pedig elkerülhető egy esetleges szalmonella baktériumának szájba jutása.

Napszúrás, napégés

Próbáljunk minél kevesebbet tartózkodni a szabadban a déli órákban és a magas UV sugárzás idején. Ez vonatkozik a strandokra, vízpartokra is, bármennyire is jólesik a hűsítő vízben lubickolni.

Tipp: A sétákat időzítsük a késő délutáni, kora esti időszakra. Amennyiben kültéren vagyunk, úgy ne töltsünk huzamosabb időt a tűző napon, keressünk árnyékos, félárnyékos helyet. Akár kirándulunk, játszóterezünk, akár vízparton vagyunk, védjük a bőrfelületeket világos és szellős ruhadarabokkal, adjunk gyermekünkre kalapot, valamint napszemüveget, és rendszeresen kenjük be a bőrét magas faktorszámú fényvédő készítményekkel. A napszúrás akár nagyon magas lázzal, hányással, fejfájással, sőt eszméletvesztéssel is járhat. Hőguta gyanúja esetén feltétlenül vidd a kicsit orvoshoz.Az élénk bőrpír szinte észrevétlenül jön létre. Súlyos esetben hólyagok is képződhetnek, fájdalmassá válik az érintett bőrterület, illetve leégés után rossz közérzet vagy hányinger is tapasztalható. A félárnyékos helyeket bokrok, fák árnyékában találjuk. Ezért esténként vizsgáljuk át tüzetesen a gyermekünk egész testét, hajas fejbőrét és ha kullancsra bukkanunk, távolítsuk el kullancs-kanállal vagy csipesszel. Soha ne hagyjuk gyermekünket a forró autóban üldögélni, még rövid ideig sem, mert könnyen hőgutát kaphat vagy kiszáradhat. Utazáskor, autóúton is legyen nálunk hőálló palackban ivóvíz.

Felfázás

A tűző napon fekve nagyon jól esik a testünkön a vizes fürdőruha, ugye? Ezt az érzést mindenki ismeri, azonban a vizes textíliák is veszélyeket rejtegetnek.

Tipp: A lehető leghamarabb váltsanak a gyerekek száraz ruhára, vagy törölközzenek meg alaposan.

A kánikula alatt az egyik legfontosabb a folyadékpótlás, lédús zöldségek, gyümölcsök, cukormentes limonádé fogyasztása. A forróság az étkezésünkre is kihat, így kerüljük a zsíros, fűszeres, nehezen emészthető ételeket és a cukrozott üdítőitalokat. Ahogy a túlhűtött klíma is kerülendő, mivel hamar megfázhat a család.

Korábbi híreink

Maminbaba – avagy a szórakoztató anyacsinosító

Maminbaba – avagy a szórakoztató anyacsinosító

A hordozós latin fitness egy igazán szórakoztató, intenzív és egyben csinosító mozgásforma a kisbabás és várandós anyukák számára. Hogy mi kell hozzá? Csupán egy babahordozó. Ugyanis a babák hordozóba kötve vagy az édesanyjuk pocakjában ringatózhatnak kellemes latin zenére az órák alatt.

Élelmiszermentés – a pazarlás ellen, a rászorulókért

Élelmiszermentés – a pazarlás ellen, a rászorulókért

A túlfogyasztás és pazarlás egyre nagyobb mértékben nő világszerte. Az ételpazarlás egy máig megoldatlan probléma, és mindenhol élnek olyan emberek, családok, akik a boltok számára már nem hasznosítható élelmiszereket szívesen látnák asztalukon.

A tudatos odafigyelés művészete – Babajóga

A tudatos odafigyelés művészete – Babajóga

Az érintéssel együtt járó mozgás az egyik a legerősebb pozitív inger, ami babát érheti. A jógában ez a stimuláció az anya és a baba kölcsönös részvételével történik, de a baba ritmusában. Németh-Pap Erika minden érdeklődőt elkalauzol a jóga világába a következő Baba-Mama Klub előadásán.

Színezzetek velünk!

Színezzetek velünk!

Aranykorukat élik a színezők, ezt bátran kijelenthetjük, ugyanis az elmúlt évek tapasztalatai alapján egyre népszerűbbek a felnőttek körében is nekik szánt színezők.

TÁJÉKOZTATÓ

TÁJÉKOZTATÓ

2023. január 01-től megváltozott a Soproni Szociális Intézmény bankszámlaszáma.

MEGBÍZOTT INTÉZMÉNYVEZETŐ A SOSZI ÉLÉN

MEGBÍZOTT INTÉZMÉNYVEZETŐ A SOSZI ÉLÉN

Péli Nikoletta, intézményünk igazgatója hamarosan anyai örömök elé néz, ezért távollétében, 2023.01.01-től igazgatói feladatait Joós Bernadett, a Soproni Szociális Intézmény szakmai vezetője és egyben intézményvezető-helyettese látja el.

Ringató – Kodályi elvek a gyermeknevelésben

Ringató – Kodályi elvek a gyermeknevelésben

A 2022-es év utolsó Baba-Mama Klub előadásán egy igazán érdekes témával ismerkedhetnek meg az érdeklődök, ugyanis a zenei nevelésről és annak pozitív hatásairól lesz szó.