loader image
2022-07-29

Előzzük meg a nyári betegségeket!

A nyár szó hallatán mindenkinek a forróság, a medencék és a vakáció jut eszébe, a szezonális betegségekre kevesen gondolnak. Azonban a nyári hónapok kellemetlenségei egyaránt érintik a felnőtteket és a gyerekeket is.
"

ELOLVASOM

A nagy hőségben nem árt az óvatosság, és néhány biztonsági szabály betartása. A Soproni Szociális Intézmény védőnői most összeszedték a gyerekek körében leggyakoribb nyári betegségeket, amelyek egy kis odafigyeléssel könnyen megelőzhetőek.

Tipikus nyári betegségek

Gyomor-bélfertőzések

A melegben gyakran fordulnak elő ételmérgezések és hányással, hasmenéssel járó fertőzések. Általában enyhe lefolyásúak, pár nap alatt maguktól gyógyulnak. A higiénés szabályok szigorú betartásával jó részük megelőzhető. A legfontosabb tünet a hányás, a hasmenés és a gyomorfájás.

Tippek: A kényes, könnyen romlandó ételeket (pl. tejtermékek, halak) mielőbb tegyük hűtőbe, hogy elkerüljük a lehetséges betegséget. Azonban, ha már kialakult a fertőzés, akkor elengedhetetlen a folyadékpótlás. Itt elsősorban a rehidráló, elektrolitokat pótló, lehűtött folyadékkal gyakori, kis mennyiségben itassuk a gyerekeket, kortyonként vagy szívószállal. Fontos, hogy a hányás után 1 órával próbáljuk meg megetetni, megitatni gyermekünket. Ha távolabbi országba utazunk, lehetőleg ne fogyasszunk csapvizet. A gyakori kézmosással pedig elkerülhető egy esetleges szalmonella baktériumának szájba jutása.

Napszúrás, napégés

Próbáljunk minél kevesebbet tartózkodni a szabadban a déli órákban és a magas UV sugárzás idején. Ez vonatkozik a strandokra, vízpartokra is, bármennyire is jólesik a hűsítő vízben lubickolni.

Tipp: A sétákat időzítsük a késő délutáni, kora esti időszakra. Amennyiben kültéren vagyunk, úgy ne töltsünk huzamosabb időt a tűző napon, keressünk árnyékos, félárnyékos helyet. Akár kirándulunk, játszóterezünk, akár vízparton vagyunk, védjük a bőrfelületeket világos és szellős ruhadarabokkal, adjunk gyermekünkre kalapot, valamint napszemüveget, és rendszeresen kenjük be a bőrét magas faktorszámú fényvédő készítményekkel. A napszúrás akár nagyon magas lázzal, hányással, fejfájással, sőt eszméletvesztéssel is járhat. Hőguta gyanúja esetén feltétlenül vidd a kicsit orvoshoz.Az élénk bőrpír szinte észrevétlenül jön létre. Súlyos esetben hólyagok is képződhetnek, fájdalmassá válik az érintett bőrterület, illetve leégés után rossz közérzet vagy hányinger is tapasztalható. A félárnyékos helyeket bokrok, fák árnyékában találjuk. Ezért esténként vizsgáljuk át tüzetesen a gyermekünk egész testét, hajas fejbőrét és ha kullancsra bukkanunk, távolítsuk el kullancs-kanállal vagy csipesszel. Soha ne hagyjuk gyermekünket a forró autóban üldögélni, még rövid ideig sem, mert könnyen hőgutát kaphat vagy kiszáradhat. Utazáskor, autóúton is legyen nálunk hőálló palackban ivóvíz.

Felfázás

A tűző napon fekve nagyon jól esik a testünkön a vizes fürdőruha, ugye? Ezt az érzést mindenki ismeri, azonban a vizes textíliák is veszélyeket rejtegetnek.

Tipp: A lehető leghamarabb váltsanak a gyerekek száraz ruhára, vagy törölközzenek meg alaposan.

A kánikula alatt az egyik legfontosabb a folyadékpótlás, lédús zöldségek, gyümölcsök, cukormentes limonádé fogyasztása. A forróság az étkezésünkre is kihat, így kerüljük a zsíros, fűszeres, nehezen emészthető ételeket és a cukrozott üdítőitalokat. Ahogy a túlhűtött klíma is kerülendő, mivel hamar megfázhat a család.

Korábbi híreink

TÁJÉKOZTATÓ

TÁJÉKOZTATÓ

2023. január 01-től megváltozott a Soproni Szociális Intézmény bankszámlaszáma.

MEGBÍZOTT INTÉZMÉNYVEZETŐ A SOSZI ÉLÉN

MEGBÍZOTT INTÉZMÉNYVEZETŐ A SOSZI ÉLÉN

Péli Nikoletta, intézményünk igazgatója hamarosan anyai örömök elé néz, ezért távollétében, 2023.01.01-től igazgatói feladatait Joós Bernadett, a Soproni Szociális Intézmény szakmai vezetője és egyben intézményvezető-helyettese látja el.

Ringató – Kodályi elvek a gyermeknevelésben

Ringató – Kodályi elvek a gyermeknevelésben

A 2022-es év utolsó Baba-Mama Klub előadásán egy igazán érdekes témával ismerkedhetnek meg az érdeklődök, ugyanis a zenei nevelésről és annak pozitív hatásairól lesz szó.

ÚJ IDŐPONTBAN, ÉLETMENTŐ TÉMÁVAL JELENTKEZIK A DIÓ

ÚJ IDŐPONTBAN, ÉLETMENTŐ TÉMÁVAL JELENTKEZIK A DIÓ

A DIÓ, vagyis a Demencia Információs Órák előadássorozat következő, azaz hatodik alkalommal új időpontban és helyszínen kerül megrendezésre. Most egy életmentő témával várják az érdeklődőket.

Te hogyan készülsz a kisbabád érkezésére?

Te hogyan készülsz a kisbabád érkezésére?

A tudatos babavárásról és annak fontosságáról információk tömkelege zúdul ránk minden irányból: legyen az egy anyai hasznos tanács, egy barátnő véleménye vagy éppen az interneten olvasott cikk a témában. Sokszor azonban szinte elveszünk a hallottak/olvasottak sokaságában – ezért is foglalkozik most a Baba-Mama Klub a tudatos babavárás témakörével.

Az álmunk megvalósítása gőzerővel halad

Az álmunk megvalósítása gőzerővel halad

Az elmúlt több mint másfél évben rengeteget dolgoztunk az Idős Emberek Gondozásáért Alapítvánnyal azon, hogy végre megvalósítsuk közös álmunkat: egy akadálymentesített sportpályát a Soproni Szociális Intézmény Kossuth Lajos utca épületének udvarán.

A szétnyílt hasizomra is van megoldás

A szétnyílt hasizomra is van megoldás

A Rectus Diastasis, vagyis a „szétnyílt hasizom” problémája csak az elmúlt években kezdett beszivárogni a köztudatba. Pedig, nem csak a terhes nőket érinti!