loader image
2022-07-29

Előzzük meg a nyári betegségeket!

A nyár szó hallatán mindenkinek a forróság, a medencék és a vakáció jut eszébe, a szezonális betegségekre kevesen gondolnak. Azonban a nyári hónapok kellemetlenségei egyaránt érintik a felnőtteket és a gyerekeket is.
"

ELOLVASOM

A nagy hőségben nem árt az óvatosság, és néhány biztonsági szabály betartása. A Soproni Szociális Intézmény védőnői most összeszedték a gyerekek körében leggyakoribb nyári betegségeket, amelyek egy kis odafigyeléssel könnyen megelőzhetőek.

Tipikus nyári betegségek

Gyomor-bélfertőzések

A melegben gyakran fordulnak elő ételmérgezések és hányással, hasmenéssel járó fertőzések. Általában enyhe lefolyásúak, pár nap alatt maguktól gyógyulnak. A higiénés szabályok szigorú betartásával jó részük megelőzhető. A legfontosabb tünet a hányás, a hasmenés és a gyomorfájás.

Tippek: A kényes, könnyen romlandó ételeket (pl. tejtermékek, halak) mielőbb tegyük hűtőbe, hogy elkerüljük a lehetséges betegséget. Azonban, ha már kialakult a fertőzés, akkor elengedhetetlen a folyadékpótlás. Itt elsősorban a rehidráló, elektrolitokat pótló, lehűtött folyadékkal gyakori, kis mennyiségben itassuk a gyerekeket, kortyonként vagy szívószállal. Fontos, hogy a hányás után 1 órával próbáljuk meg megetetni, megitatni gyermekünket. Ha távolabbi országba utazunk, lehetőleg ne fogyasszunk csapvizet. A gyakori kézmosással pedig elkerülhető egy esetleges szalmonella baktériumának szájba jutása.

Napszúrás, napégés

Próbáljunk minél kevesebbet tartózkodni a szabadban a déli órákban és a magas UV sugárzás idején. Ez vonatkozik a strandokra, vízpartokra is, bármennyire is jólesik a hűsítő vízben lubickolni.

Tipp: A sétákat időzítsük a késő délutáni, kora esti időszakra. Amennyiben kültéren vagyunk, úgy ne töltsünk huzamosabb időt a tűző napon, keressünk árnyékos, félárnyékos helyet. Akár kirándulunk, játszóterezünk, akár vízparton vagyunk, védjük a bőrfelületeket világos és szellős ruhadarabokkal, adjunk gyermekünkre kalapot, valamint napszemüveget, és rendszeresen kenjük be a bőrét magas faktorszámú fényvédő készítményekkel. A napszúrás akár nagyon magas lázzal, hányással, fejfájással, sőt eszméletvesztéssel is járhat. Hőguta gyanúja esetén feltétlenül vidd a kicsit orvoshoz.Az élénk bőrpír szinte észrevétlenül jön létre. Súlyos esetben hólyagok is képződhetnek, fájdalmassá válik az érintett bőrterület, illetve leégés után rossz közérzet vagy hányinger is tapasztalható. A félárnyékos helyeket bokrok, fák árnyékában találjuk. Ezért esténként vizsgáljuk át tüzetesen a gyermekünk egész testét, hajas fejbőrét és ha kullancsra bukkanunk, távolítsuk el kullancs-kanállal vagy csipesszel. Soha ne hagyjuk gyermekünket a forró autóban üldögélni, még rövid ideig sem, mert könnyen hőgutát kaphat vagy kiszáradhat. Utazáskor, autóúton is legyen nálunk hőálló palackban ivóvíz.

Felfázás

A tűző napon fekve nagyon jól esik a testünkön a vizes fürdőruha, ugye? Ezt az érzést mindenki ismeri, azonban a vizes textíliák is veszélyeket rejtegetnek.

Tipp: A lehető leghamarabb váltsanak a gyerekek száraz ruhára, vagy törölközzenek meg alaposan.

A kánikula alatt az egyik legfontosabb a folyadékpótlás, lédús zöldségek, gyümölcsök, cukormentes limonádé fogyasztása. A forróság az étkezésünkre is kihat, így kerüljük a zsíros, fűszeres, nehezen emészthető ételeket és a cukrozott üdítőitalokat. Ahogy a túlhűtött klíma is kerülendő, mivel hamar megfázhat a család.

Korábbi híreink

Előzzük meg az őszi betegségeket!

Előzzük meg az őszi betegségeket!

Nemcsak az iskolába csengettek be szeptember elsején, hanem beköszöntött az ősz is. A nyirkos, hűvös, változékony idővel pedig megszaporodtak a vírusfertőzések és meghűléses megbetegedések is, melyek a közösségekben sokkal hamarabb terjednek. Azonban a fertőzések megelőzhetőek!

GYÓGYSZERTÁRI ÜGYELET SOPRON VÁROS TERÜLETÉN

GYÓGYSZERTÁRI ÜGYELET SOPRON VÁROS TERÜLETÉN

Ügyeleti idő: minden nap (hétfő-vasárnap) este 8 órától reggel 8 óráig, kivéve munkaszüneti napok ( jan. 1., márc. 15., nagypéntek, húsvét vasárnap, húsvét hétfő, május 1., pünkösd vasárnap, pünkösd hétfő, aug. 20., okt. 23., nov. 1., dec. 25., dec. 26.): reggel 8 órától másnap reggel 8 óráig.

Boldogságból nem volt hiány

Boldogságból nem volt hiány

Idén már 12. alkalommal rendezte meg a Balfi úti Idősek Otthona a Családi Napot! Ez az a nyári délután, amikor lakóink együtt ünnepelhetnek szeretteikkel.

Tájékoztató!

Tájékoztató!

A Soproni Szociális Intézmény tájékoztatja a lakosságot a 7. számú védőnői körzet bővüléséről.

VISSZA A KÖZÖSSÉGBE

VISSZA A KÖZÖSSÉGBE

Már csak pár nap és a vége a nagybetűs VAKÁCIÓNAK! A jól megszokott pihenésből visszakerülnek a gyerekek a „szürke” hétköznapokba, amikor reggel csörög az a fránya ébresztőóra, mert hamarosan kezdődik az óvoda vagy az iskola. Az „iskolapadba” visszatérés sok szülőnek okoz fejtörést, ugyanis a gyerekek általában nehezen viselik a reggeli kelést a hosszú szünet után.

Gyerekzsivaj töltötte meg az Erzsébet-kertet – Beszámoló az Anyatejes Világnapi rendezvényről

Gyerekzsivaj töltötte meg az Erzsébet-kertet – Beszámoló az Anyatejes Világnapi rendezvényről

Sopron városa immár 12. alkalommal rendezte meg az Anyatejes Világnapot, amelyet az idén is a Soproni Szociális Intézmény védőnői szerveztek. Az esemény időpontja sem véletlen, ugyanis augusztus elseje az Anyatejes Táplálás Világnapja, augusztus első hete pedig a Szoptatás Világhete. A rendezvénynek nemes üzenete van, ugyanis minden évben igyekszik népszerűsíteni az anyatejes táplálást, így volt ez idén is.

Az egészségünk megőrzése a cél

Az egészségünk megőrzése a cél

A Balfi úti Idősek Otthonában Hagyományőrző Egészségnapot tartottunk, ahol egy tematikus, sokrétű előadás után szűréseket végeztünk az érdeklődők körében.