loader image
2022-09-19

Előzzük meg az őszi betegségeket!

Nemcsak az iskolába csengettek be szeptember elsején, hanem beköszöntött az ősz is. A nyirkos, hűvös, változékony idővel pedig megszaporodtak a vírusfertőzések és meghűléses megbetegedések is, melyek a közösségekben sokkal hamarabb terjednek. Azonban a fertőzések megelőzhetőek!
"

ELOLVASOM

A cseppfertőzéssel terjedő vírusok melegágya az őszi időjárás, és a hosszan, egy légtérben tartózkodás is elősegíti a szaporodásukat, a kórokozók átadását. Közösségi betegségek szempontjából leginkább a bölcsődés és a kis óvodás korosztály veszélyeztetett, ugyanis nekik még nem erősödött meg teljesen az immunrendszerük.

Az őszi időszakban a leggyakoribbak a felső légúti – többnyire vírusos eredetű – fertőzések. Ezek általában enyhe tüneteket, például orrfolyást, orrdugulást, torokfájást, hőemelkedést, levertséget okoznak.

Mit tehetünk az ilyen betegségek ellen?

Fontos az immunrendszer megerősítése. Az ősz beköszöntével nemcsak a hőség szűnik meg, hanem sokkal kevesebb napfényhez, vagyis D-vitaminhoz jut szervezetünk. Ezért érdemes odafigyelni a szervezet vitamin- és ásványi anyag igényeinek biztosítására, gyümölcsök fogyasztására és a megfelelő folyadék bevitelre. Az étrend legyen minél változatosabb, színesebb.

A megelőzésnél azonban nem elég az étkezésre és az immunrendszerre odafigyelni: hanem elengedhetetlen néhány higiéniás szabály megtanítása gyermekeinknek.

Nagyon fontos a megfelelő higiénés szabályok megtanítása gyermekeinknek, és azok alkalmazása.

  • fontos a rendszeres, alapos szappanos-meleg vizes kézmosás,
  • zsebkendőbe köhögés/tüsszentés
  • helyes orrfújási technika megtanítása
  • használt zsebkendő eldobása lehetőség szerint zárt szemetesbe

A napi friss levegőn való mozgás is elengedhetetlen az immunrendszerünk helyes működéséhez, de ügyeljünk a réteges öltözködésre. Ugyanis ebben az időszakban fennáll a húgyúti fertőzések és a felfázás lehetősége is.

Korábbi híreink

Maminbaba – avagy a szórakoztató anyacsinosító

Maminbaba – avagy a szórakoztató anyacsinosító

A hordozós latin fitness egy igazán szórakoztató, intenzív és egyben csinosító mozgásforma a kisbabás és várandós anyukák számára. Hogy mi kell hozzá? Csupán egy babahordozó. Ugyanis a babák hordozóba kötve vagy az édesanyjuk pocakjában ringatózhatnak kellemes latin zenére az órák alatt.

Élelmiszermentés – a pazarlás ellen, a rászorulókért

Élelmiszermentés – a pazarlás ellen, a rászorulókért

A túlfogyasztás és pazarlás egyre nagyobb mértékben nő világszerte. Az ételpazarlás egy máig megoldatlan probléma, és mindenhol élnek olyan emberek, családok, akik a boltok számára már nem hasznosítható élelmiszereket szívesen látnák asztalukon.

A tudatos odafigyelés művészete – Babajóga

A tudatos odafigyelés művészete – Babajóga

Az érintéssel együtt járó mozgás az egyik a legerősebb pozitív inger, ami babát érheti. A jógában ez a stimuláció az anya és a baba kölcsönös részvételével történik, de a baba ritmusában. Németh-Pap Erika minden érdeklődőt elkalauzol a jóga világába a következő Baba-Mama Klub előadásán.

Színezzetek velünk!

Színezzetek velünk!

Aranykorukat élik a színezők, ezt bátran kijelenthetjük, ugyanis az elmúlt évek tapasztalatai alapján egyre népszerűbbek a felnőttek körében is nekik szánt színezők.

TÁJÉKOZTATÓ

TÁJÉKOZTATÓ

2023. január 01-től megváltozott a Soproni Szociális Intézmény bankszámlaszáma.

MEGBÍZOTT INTÉZMÉNYVEZETŐ A SOSZI ÉLÉN

MEGBÍZOTT INTÉZMÉNYVEZETŐ A SOSZI ÉLÉN

Péli Nikoletta, intézményünk igazgatója hamarosan anyai örömök elé néz, ezért távollétében, 2023.01.01-től igazgatói feladatait Joós Bernadett, a Soproni Szociális Intézmény szakmai vezetője és egyben intézményvezető-helyettese látja el.

Ringató – Kodályi elvek a gyermeknevelésben

Ringató – Kodályi elvek a gyermeknevelésben

A 2022-es év utolsó Baba-Mama Klub előadásán egy igazán érdekes témával ismerkedhetnek meg az érdeklődök, ugyanis a zenei nevelésről és annak pozitív hatásairól lesz szó.