loader image
2022-09-19

Előzzük meg az őszi betegségeket!

Nemcsak az iskolába csengettek be szeptember elsején, hanem beköszöntött az ősz is. A nyirkos, hűvös, változékony idővel pedig megszaporodtak a vírusfertőzések és meghűléses megbetegedések is, melyek a közösségekben sokkal hamarabb terjednek. Azonban a fertőzések megelőzhetőek!
"

ELOLVASOM

A cseppfertőzéssel terjedő vírusok melegágya az őszi időjárás, és a hosszan, egy légtérben tartózkodás is elősegíti a szaporodásukat, a kórokozók átadását. Közösségi betegségek szempontjából leginkább a bölcsődés és a kis óvodás korosztály veszélyeztetett, ugyanis nekik még nem erősödött meg teljesen az immunrendszerük.

Az őszi időszakban a leggyakoribbak a felső légúti – többnyire vírusos eredetű – fertőzések. Ezek általában enyhe tüneteket, például orrfolyást, orrdugulást, torokfájást, hőemelkedést, levertséget okoznak.

Mit tehetünk az ilyen betegségek ellen?

Fontos az immunrendszer megerősítése. Az ősz beköszöntével nemcsak a hőség szűnik meg, hanem sokkal kevesebb napfényhez, vagyis D-vitaminhoz jut szervezetünk. Ezért érdemes odafigyelni a szervezet vitamin- és ásványi anyag igényeinek biztosítására, gyümölcsök fogyasztására és a megfelelő folyadék bevitelre. Az étrend legyen minél változatosabb, színesebb.

A megelőzésnél azonban nem elég az étkezésre és az immunrendszerre odafigyelni: hanem elengedhetetlen néhány higiéniás szabály megtanítása gyermekeinknek.

Nagyon fontos a megfelelő higiénés szabályok megtanítása gyermekeinknek, és azok alkalmazása.

  • fontos a rendszeres, alapos szappanos-meleg vizes kézmosás,
  • zsebkendőbe köhögés/tüsszentés
  • helyes orrfújási technika megtanítása
  • használt zsebkendő eldobása lehetőség szerint zárt szemetesbe

A napi friss levegőn való mozgás is elengedhetetlen az immunrendszerünk helyes működéséhez, de ügyeljünk a réteges öltözködésre. Ugyanis ebben az időszakban fennáll a húgyúti fertőzések és a felfázás lehetősége is.

Korábbi híreink

GYÓGYSZERTÁRI ÜGYELET SOPRON VÁROS TERÜLETÉN

GYÓGYSZERTÁRI ÜGYELET SOPRON VÁROS TERÜLETÉN

Ügyeleti idő: minden nap (hétfő-vasárnap) este 8 órától reggel 8 óráig, kivéve munkaszüneti napok ( jan. 1., márc. 15., nagypéntek, húsvét vasárnap, húsvét hétfő, május 1., pünkösd vasárnap, pünkösd hétfő, aug. 20., okt. 23., nov. 1., dec. 25., dec. 26.): reggel 8 órától másnap reggel 8 óráig.

Boldogságból nem volt hiány

Boldogságból nem volt hiány

Idén már 12. alkalommal rendezte meg a Balfi úti Idősek Otthona a Családi Napot! Ez az a nyári délután, amikor lakóink együtt ünnepelhetnek szeretteikkel.

Tájékoztató!

Tájékoztató!

A Soproni Szociális Intézmény tájékoztatja a lakosságot a 7. számú védőnői körzet bővüléséről.

VISSZA A KÖZÖSSÉGBE

VISSZA A KÖZÖSSÉGBE

Már csak pár nap és a vége a nagybetűs VAKÁCIÓNAK! A jól megszokott pihenésből visszakerülnek a gyerekek a „szürke” hétköznapokba, amikor reggel csörög az a fránya ébresztőóra, mert hamarosan kezdődik az óvoda vagy az iskola. Az „iskolapadba” visszatérés sok szülőnek okoz fejtörést, ugyanis a gyerekek általában nehezen viselik a reggeli kelést a hosszú szünet után.

Gyerekzsivaj töltötte meg az Erzsébet-kertet – Beszámoló az Anyatejes Világnapi rendezvényről

Gyerekzsivaj töltötte meg az Erzsébet-kertet – Beszámoló az Anyatejes Világnapi rendezvényről

Sopron városa immár 12. alkalommal rendezte meg az Anyatejes Világnapot, amelyet az idén is a Soproni Szociális Intézmény védőnői szerveztek. Az esemény időpontja sem véletlen, ugyanis augusztus elseje az Anyatejes Táplálás Világnapja, augusztus első hete pedig a Szoptatás Világhete. A rendezvénynek nemes üzenete van, ugyanis minden évben igyekszik népszerűsíteni az anyatejes táplálást, így volt ez idén is.

Az egészségünk megőrzése a cél

Az egészségünk megőrzése a cél

A Balfi úti Idősek Otthonában Hagyományőrző Egészségnapot tartottunk, ahol egy tematikus, sokrétű előadás után szűréseket végeztünk az érdeklődők körében.

TEHETÜNK AZ ANYATEJÉRT

TEHETÜNK AZ ANYATEJÉRT

Augusztusban minden az anyatejről szól. Ilyenkor van az Anyatejes Táplálás Világnapja, ahogy a Szoptatás Világhete is. Azt viszont kevesen tudják, hogy az anyatejért lehet tenni is. Most a Soproni Szociális Intézmény védőnőinek a tanácsait olvashatják.