loader image
2021-09-23

Igazán a helyére került – interjú az Ikva Idősek Otthona vezetőjével

Egy kicsit kakukktojás volt – hangzott el az interjú első percében. Nyulász Beatrix azért lóg ki a sorból az idősellátás területén, mert egész más szemléletet vall, mint az egészségügy területéről érkezett pályatársai.
"

ELOLVASOM

Nem ijed meg az innovációktól, sőt, sok olyan terápiát is alkalmaz, amelyek szinte ismeretlenek ezen a területen. Az Ikva Idős Otthon vezetőjével beszélgettünk.

  • Kicsit véletlenszerű volt, hogy idősek közelébe kerültem. Én az óvónőképzőt végeztem el, és ezen a területen is kezdtem el dolgozni. Tehát ezért is van, hogy ebben az ágazatban, vagyis az idősellátásban egy kicsit kakukktojás vagyok, mert én a pedagógia területéről érkeztem és nem az egészségügyből.

Ezt viszont nem hátrányként élte meg, hanem egy egészen új lehetőségként.

  • Más a szemléletem, ez a különbség egy pedagógus és egy egészségügyi dolgozó között. Nekem a test és a lélek viszonylatában a lélek van elől. Én 7 évet tanultam pszichológiát, és mivel imádom a művészeteket, ezért anno, mikor az idősellátásba kerültem, kísérlet jelleggel, szabadidőmben, szakmai grátiszként kipróbáltam a művészetterápiát, több éven keresztül csoportoztam, az időskori veszteségek feldolgozását segítendő, mert működött.

Ez a módszer annyira megfogta az időseket, hogy többen visszajáró vendégek voltak, mert ez segített igazán feldolgozni például a gyászukat. Bea 2017 óta vezeti az Ikva Otthont, de a keze alá tartozik a szociális étkeztetés szervezése, ahogy a házi segítségnyújtás szervezése is.

  • A házi segítségnyújtás konkrétan azt jelenti, hogy gondozónők az időseket otthonukban gondozva (ápolják), látják el. Ebben az az igazi kihívás, hogy minden idősnek megvan a saját házirendje, ehhez pedig a gondozónak igazodnia kell, például mondjuk ahhoz, hogy az ellátott hogyan szereti, ha porszívóznak nála. Ehhez hatalmas tolerancia kell. Az idősek Egy bentlakásos otthon azonban teljesen más. Itt el kell fogadtatnunk az idősekkel, hogy van egy általános házszabály, és részben fel kell adniuk az addig felvett szokásaikat. Cserében viszont kapnak egy biztonságot nyújtó közösségi életet.

Bea célkitűzése azonban az volt, hogy a József Attila utcai épület a szó szoros értelmében az idősek otthona legyen, ahol jól érzik magukat, ami hiányozni tud, mondjuk egy kórházi kezelés alatt. Ezért hangsúlyosak náluk a szociális terápiák, és a változatos programszervezés, amivel élmény szinten színesítik az idős lakók életét.

  • Az egyik legfontosabb, hogy a mentális egészségüket, memóriájukat karbantartsuk. Sokszor pont emiatt újdonságokkal állunk elő, mert senki ne gondolja, hogy az idős emberek nem fogékonyak az újra, ha az jólesik nekik.  Ezzel pedig nap mint nap meglepnek minket. Például imádták a pszichofitnesszt, a meridián tornát, a művészet- és zeneterápiát.

Így rengeteg olyan pillanatunk volt, mikor azt mondta és érezte az ember, hogy most angyal szállt át a szobán.

A pandémia azonban mentálisan kimerítette a lakókat, de ezen is próbáltak segíteni a dolgozók.

  • A bezártság alatt, ugye nem mehettek ki például a temetőbe. Ez nagyon megviselte őket. Akkor bevittem egy szivecskés gyertyát, és mindenkinek körbeadtam. Mondtam neki, hogy majd én kiviszem, és meggyújtom a szeretteik emlékére, így ott lesz a kívánság és a fény.

Úgy fogalmazott, ugyan gyerekekkel kezdett el először foglalkozni, de a nyugdíjasok mellett került igazából a helyére.

  • A gyerekekkel való foglalkozás optimistább, de a nyugdíjasokkal is sok mindent el lehet érni, például életminőségben. Célkitűzésünk, hogy méltóságot adjunk az időseknek, de elsősorban szeressük őket, és a hivatásunkat.

Szeretni pedig úgy lehet igazán, ha mindenkit jól ismernek. Az otthonban 37-en élnek, ezért ahogy Bea fogalmazott, mindenkinek ismerik élettörténetük írta rigolyáit, és személyiségük szép oldalát.

  • A személyre szabottság nálunk abszolút megvan. Mindenről tudunk, amiről tudnunk kell, néha még arról is, amihez nincs közünk: például a falak között szövődő szerelmekről, hogy csak egy példát hozzak.

Minden csoportban vannak hangadók, náluk is. Ők a kíváncsiak, és az igazán nyitottak az újításokra.

  • A foglalkozásoknál nem mindenkitől várjuk el, hogy legyen aktív, például demenseink esetében ezt nem is lehet. Mert ők nem tudják követni a kérdéseket, az érzéseket viszont annál inkább. Például, amikor szimbolikusan körbeadunk egy lélekszívet, és ebbe mindenki belekívánhat valami jót, ez a demenciával élőket is megfogja, átérzik, mosolyognak. Azt kell mondjam, leginkább érzés szinten működnek, és működnek együtt.  az érzések náluk is átmennek.

Rendkívül izgalmassá teszi az önismeretet is az idősekkel való foglalkozás – ezt vallja Bea. Anno dolgozott családgondozóként is, azt mondja, ezt a fajta munkát, csak lélekkel lehet jól csinálni, de azt a lelket meg is kell tudni védeni. Ezért fontos pl. a szupervízió.

  • Ezzel a munkával lehet igazán megismerni az emberek személyiségének sokszínűségét és végtelenségét.

Pályafutása alatt rengeteg meghatározó élmény érte. Mindig azt mondta, most már semmin nem lepődik, és mégis, szinte minden nap tudnak neki újat mutatni az ellátottak. A jövőben a tapasztalatait pedig szeretné majd átadni a következő generációnak. Úgy fogalmazott, a szakmai tapasztalathoz szükséges csapdákat nem lehet mind kikerülni, de lehet segíteni a szakmai stafétaváltókat.

Korábbi híreink

TÁJÉKOZTATÓ

TÁJÉKOZTATÓ

2023. január 01-től megváltozott a Soproni Szociális Intézmény bankszámlaszáma.

MEGBÍZOTT INTÉZMÉNYVEZETŐ A SOSZI ÉLÉN

MEGBÍZOTT INTÉZMÉNYVEZETŐ A SOSZI ÉLÉN

Péli Nikoletta, intézményünk igazgatója hamarosan anyai örömök elé néz, ezért távollétében, 2023.01.01-től igazgatói feladatait Joós Bernadett, a Soproni Szociális Intézmény szakmai vezetője és egyben intézményvezető-helyettese látja el.

Ringató – Kodályi elvek a gyermeknevelésben

Ringató – Kodályi elvek a gyermeknevelésben

A 2022-es év utolsó Baba-Mama Klub előadásán egy igazán érdekes témával ismerkedhetnek meg az érdeklődök, ugyanis a zenei nevelésről és annak pozitív hatásairól lesz szó.

ÚJ IDŐPONTBAN, ÉLETMENTŐ TÉMÁVAL JELENTKEZIK A DIÓ

ÚJ IDŐPONTBAN, ÉLETMENTŐ TÉMÁVAL JELENTKEZIK A DIÓ

A DIÓ, vagyis a Demencia Információs Órák előadássorozat következő, azaz hatodik alkalommal új időpontban és helyszínen kerül megrendezésre. Most egy életmentő témával várják az érdeklődőket.

Te hogyan készülsz a kisbabád érkezésére?

Te hogyan készülsz a kisbabád érkezésére?

A tudatos babavárásról és annak fontosságáról információk tömkelege zúdul ránk minden irányból: legyen az egy anyai hasznos tanács, egy barátnő véleménye vagy éppen az interneten olvasott cikk a témában. Sokszor azonban szinte elveszünk a hallottak/olvasottak sokaságában – ezért is foglalkozik most a Baba-Mama Klub a tudatos babavárás témakörével.

Az álmunk megvalósítása gőzerővel halad

Az álmunk megvalósítása gőzerővel halad

Az elmúlt több mint másfél évben rengeteget dolgoztunk az Idős Emberek Gondozásáért Alapítvánnyal azon, hogy végre megvalósítsuk közös álmunkat: egy akadálymentesített sportpályát a Soproni Szociális Intézmény Kossuth Lajos utca épületének udvarán.

A szétnyílt hasizomra is van megoldás

A szétnyílt hasizomra is van megoldás

A Rectus Diastasis, vagyis a „szétnyílt hasizom” problémája csak az elmúlt években kezdett beszivárogni a köztudatba. Pedig, nem csak a terhes nőket érinti!