loader image
2022-08-31

„Nagyon rossz érzés, hogy anyu már nem ismer fel, hiába hajtogatom, hogy ki vagyok.”

A demencia a szellemi, értelmi gondolkodási képesség folytonos, mindennapi életvitelhez szükséges működést károsító hanyatlása.
"

ELOLVASOM

Vagyis a demencia nem a normál öregedés része! Hazánkban közel 250 ezer ember él ezzel a memória romlással kezdődő betegséggel. Az érintettek száma, családjaikkal együtt, meghaladja a 1 millió főt is, ami a teljes magyar lakosság 10%-át jelenti.

Általában a tünetekről:

 • a beteg nem emlékszik minden részletre, a gondolkodása lassul,
 • a korábbi érdeklődési kör megváltozik.
 • a tájékozódási képessége romlik, elveszti időérzékét,
 • esetenként feltűnő személyiségváltozás jellemzi

Sok demenciában szenvedő hallucinál vagy elkóborol. A betegséggel élők családtagjait is borzasztóan megviseli ez az állapot.

A családok sokszor elveszettnek érzik magukat a diagnózis után, pedig van segítség!

Ugyanis Demencia Információs Órák indulnak Sopronban is! Az ingyenes képzésen szakemberek nyújtanak támogatást a családoknak, könnyen érhetően és praktikus magyarázatokkal. A DIÓ program egy 12 alkalmat magában foglaló előadássorozat célja, hogy professzionális segítséget, konkrét megoldási javaslatokat nyújtson a demenciával élők ápolása/ gondozása kapcsán az érintett laikus családtagok számára.

A soproni előadások helyszíne: 9400 Sopron, Ferenczy János u. 7. – Vas- és Villamosipari Technikum

Az első négy alkalom időpontja:

2022.09.21 – 17:30

2022.10.05

2022.10.19

2022.11.02

Az előadások tervezett hossza 1 óra.

Minden előadás egy adott témakört jár körbe, az otthonápoláshoz kapcsolód praktikák mellett a program érinti az esetleges fizikai veszélyhelyzetekre vonatkozó teendőket, a jogi kérdéseket, illetve a laikus gondozók lelki egészségével kapcsolatos problémákat. A DIÓ mindezt állandó helyszínen és időpontban, interaktív módon, kéthetente, tapasztalat szakemberek segítségével biztosítja az érdeklődők számára.

Témakörök:

 • Aki ápol, saját magát is kell ápolnia
 • Családi szerepek, átalakuló kapcsolatrendszerek
 • Demencia és a hozzátartozó
 • Információ a szociális ellátások igénybevételéről
 • Otthoni ápolás/gondozás feltételeinek megteremtése
 • Sürgősségi beavatkozást igénylő ellátások
 • Egészséges táplálkozás idős korban
 • A biztonságról
 •  Lehetőségek a kognitív képességek javítására, szinten tartására otthon
 • Idősügy, jogvédelem
 • A demencia utolsó szakaszának nehézségei
 • Lelki egészségvédelem a családban

A program eddig 7 településen valósult meg a Katolikus Szeretetszolgálat szervezésében.

A részvétel jelentkezéshez kötött!

Korábbi híreink

Előzzük meg az őszi betegségeket!

Előzzük meg az őszi betegségeket!

Nemcsak az iskolába csengettek be szeptember elsején, hanem beköszöntött az ősz is. A nyirkos, hűvös, változékony idővel pedig megszaporodtak a vírusfertőzések és meghűléses megbetegedések is, melyek a közösségekben sokkal hamarabb terjednek. Azonban a fertőzések megelőzhetőek!

GYÓGYSZERTÁRI ÜGYELET SOPRON VÁROS TERÜLETÉN

GYÓGYSZERTÁRI ÜGYELET SOPRON VÁROS TERÜLETÉN

Ügyeleti idő: minden nap (hétfő-vasárnap) este 8 órától reggel 8 óráig, kivéve munkaszüneti napok ( jan. 1., márc. 15., nagypéntek, húsvét vasárnap, húsvét hétfő, május 1., pünkösd vasárnap, pünkösd hétfő, aug. 20., okt. 23., nov. 1., dec. 25., dec. 26.): reggel 8 órától másnap reggel 8 óráig.

Boldogságból nem volt hiány

Boldogságból nem volt hiány

Idén már 12. alkalommal rendezte meg a Balfi úti Idősek Otthona a Családi Napot! Ez az a nyári délután, amikor lakóink együtt ünnepelhetnek szeretteikkel.

Tájékoztató!

Tájékoztató!

A Soproni Szociális Intézmény tájékoztatja a lakosságot a 7. számú védőnői körzet bővüléséről.

VISSZA A KÖZÖSSÉGBE

VISSZA A KÖZÖSSÉGBE

Már csak pár nap és a vége a nagybetűs VAKÁCIÓNAK! A jól megszokott pihenésből visszakerülnek a gyerekek a „szürke” hétköznapokba, amikor reggel csörög az a fránya ébresztőóra, mert hamarosan kezdődik az óvoda vagy az iskola. Az „iskolapadba” visszatérés sok szülőnek okoz fejtörést, ugyanis a gyerekek általában nehezen viselik a reggeli kelést a hosszú szünet után.

Gyerekzsivaj töltötte meg az Erzsébet-kertet – Beszámoló az Anyatejes Világnapi rendezvényről

Gyerekzsivaj töltötte meg az Erzsébet-kertet – Beszámoló az Anyatejes Világnapi rendezvényről

Sopron városa immár 12. alkalommal rendezte meg az Anyatejes Világnapot, amelyet az idén is a Soproni Szociális Intézmény védőnői szerveztek. Az esemény időpontja sem véletlen, ugyanis augusztus elseje az Anyatejes Táplálás Világnapja, augusztus első hete pedig a Szoptatás Világhete. A rendezvénynek nemes üzenete van, ugyanis minden évben igyekszik népszerűsíteni az anyatejes táplálást, így volt ez idén is.

Az egészségünk megőrzése a cél

Az egészségünk megőrzése a cél

A Balfi úti Idősek Otthonában Hagyományőrző Egészségnapot tartottunk, ahol egy tematikus, sokrétű előadás után szűréseket végeztünk az érdeklődők körében.

TEHETÜNK AZ ANYATEJÉRT

TEHETÜNK AZ ANYATEJÉRT

Augusztusban minden az anyatejről szól. Ilyenkor van az Anyatejes Táplálás Világnapja, ahogy a Szoptatás Világhete is. Azt viszont kevesen tudják, hogy az anyatejért lehet tenni is. Most a Soproni Szociális Intézmény védőnőinek a tanácsait olvashatják.