loader image
2022-06-16

Narancsos illatú fenyők és „Ede” nyomában

"Egy igazi közkincs" - ezekkel a szavakkal jellemezte Cserpes Tamás, a Soproni Egyetem Botanikus Kertjének a kertészmérnöke azt, amit az épület falai mögött láthatnak a hallgatók és vendégek. A látogatók többek között találkozhatnak „Edével”, de narancsos illatú fenyővel is.
"

ELOLVASOM

Idén ünnepli a Soproni Egyetem Botanikus Kertje a 100. születésnapját. Többen tudják már, hogy mi vár rájuk az épület kerítése mögött, azonban sokaknak fogalma sincs, hogy csak pár méterre a város zajától egy mesebeli oázisba cseppennek. Intézményünk mindig is jó kapcsolatot ápolt az egyetemmel, azonban idén márciusban mélyült el igazán az együttműködésünk, amikor a Soproni Egyetem Botanikus Kertjének munkatársai önzetlenül megajándékoztak minket növényekkel, hogy szebbé tehessük a Balfi úti Idősek Otthonának a kertjét.

Cserpes Tamásban akkor merült fel a gondolat, hogy szívesen látnák lakóinkat, tagjainkat a kertjükben. Egy rövid egyeztetés után már meg is voltak az időpontok, így a Soproni Szociális Intézmény összes ellátásából egy különleges, idegenvezetéssel egybekötött kiránduláson vettek részt tagjaink és lakóink az elmúlt napokban.

Első nap az Ikva Idősek Otthona és Balfi úti Idősek Otthona lakói látogatták meg az összesen 17 hektáros területen fekvő kertet. Többekből nemcsak a csodálatos és monumentális növények miatt törtek elő érzelmek, hanem amiatt is, mert ott töltötték életük egy részét, ugyanis dolgoztak az egyetemen.

Második nap idős klubjaink tagjai voltak a vendégek. Mindannyiukat lenyűgözte a látvány.

Többen jártak már a kertben, de volt köztük olyan is, aki még sosem lépte át a kaput.

Harmadik, és egyben utolsó látogatásunk napján a Virágfüzér Sérültnek Napközijének és a Pszichiátriai Betegek Nappali ellátásának tagjai csodálták meg a kertet. Őket többek között a narancs illatú fenyőfák és a „szivacsos” mamutfenyők ragadták magukkal.

Ahogy természetesen „Ede” is, ami nem más, mint egy bányász csile a kertben, amit egykor Miskolcról toltak Sopronba.

Cserpes Tamás mindegyik „túrán” kihangsúlyozta, a Botanikus Kert szabadon látogatható.

Remek volt látni, hogy akár az idősek, akár a sérült ellátottaink milyen boldogok és érdeklődőek voltak a csodálatos növények láttán.

Hálásak vagyunk a Soproni Egyetem Botanikus Kertjének, hogy egy életre szóló élménnyel gazdagították ellátottainkat és munkatársainkat is.  

Korábbi híreink

Maminbaba – avagy a szórakoztató anyacsinosító

Maminbaba – avagy a szórakoztató anyacsinosító

A hordozós latin fitness egy igazán szórakoztató, intenzív és egyben csinosító mozgásforma a kisbabás és várandós anyukák számára. Hogy mi kell hozzá? Csupán egy babahordozó. Ugyanis a babák hordozóba kötve vagy az édesanyjuk pocakjában ringatózhatnak kellemes latin zenére az órák alatt.

Élelmiszermentés – a pazarlás ellen, a rászorulókért

Élelmiszermentés – a pazarlás ellen, a rászorulókért

A túlfogyasztás és pazarlás egyre nagyobb mértékben nő világszerte. Az ételpazarlás egy máig megoldatlan probléma, és mindenhol élnek olyan emberek, családok, akik a boltok számára már nem hasznosítható élelmiszereket szívesen látnák asztalukon.

A tudatos odafigyelés művészete – Babajóga

A tudatos odafigyelés művészete – Babajóga

Az érintéssel együtt járó mozgás az egyik a legerősebb pozitív inger, ami babát érheti. A jógában ez a stimuláció az anya és a baba kölcsönös részvételével történik, de a baba ritmusában. Németh-Pap Erika minden érdeklődőt elkalauzol a jóga világába a következő Baba-Mama Klub előadásán.

Színezzetek velünk!

Színezzetek velünk!

Aranykorukat élik a színezők, ezt bátran kijelenthetjük, ugyanis az elmúlt évek tapasztalatai alapján egyre népszerűbbek a felnőttek körében is nekik szánt színezők.

TÁJÉKOZTATÓ

TÁJÉKOZTATÓ

2023. január 01-től megváltozott a Soproni Szociális Intézmény bankszámlaszáma.

MEGBÍZOTT INTÉZMÉNYVEZETŐ A SOSZI ÉLÉN

MEGBÍZOTT INTÉZMÉNYVEZETŐ A SOSZI ÉLÉN

Péli Nikoletta, intézményünk igazgatója hamarosan anyai örömök elé néz, ezért távollétében, 2023.01.01-től igazgatói feladatait Joós Bernadett, a Soproni Szociális Intézmény szakmai vezetője és egyben intézményvezető-helyettese látja el.

Ringató – Kodályi elvek a gyermeknevelésben

Ringató – Kodályi elvek a gyermeknevelésben

A 2022-es év utolsó Baba-Mama Klub előadásán egy igazán érdekes témával ismerkedhetnek meg az érdeklődök, ugyanis a zenei nevelésről és annak pozitív hatásairól lesz szó.