loader image
2022-06-16

Narancsos illatú fenyők és „Ede” nyomában

"Egy igazi közkincs" - ezekkel a szavakkal jellemezte Cserpes Tamás, a Soproni Egyetem Botanikus Kertjének a kertészmérnöke azt, amit az épület falai mögött láthatnak a hallgatók és vendégek. A látogatók többek között találkozhatnak „Edével”, de narancsos illatú fenyővel is.
"

ELOLVASOM

Idén ünnepli a Soproni Egyetem Botanikus Kertje a 100. születésnapját. Többen tudják már, hogy mi vár rájuk az épület kerítése mögött, azonban sokaknak fogalma sincs, hogy csak pár méterre a város zajától egy mesebeli oázisba cseppennek. Intézményünk mindig is jó kapcsolatot ápolt az egyetemmel, azonban idén márciusban mélyült el igazán az együttműködésünk, amikor a Soproni Egyetem Botanikus Kertjének munkatársai önzetlenül megajándékoztak minket növényekkel, hogy szebbé tehessük a Balfi úti Idősek Otthonának a kertjét.

Cserpes Tamásban akkor merült fel a gondolat, hogy szívesen látnák lakóinkat, tagjainkat a kertjükben. Egy rövid egyeztetés után már meg is voltak az időpontok, így a Soproni Szociális Intézmény összes ellátásából egy különleges, idegenvezetéssel egybekötött kiránduláson vettek részt tagjaink és lakóink az elmúlt napokban.

Első nap az Ikva Idősek Otthona és Balfi úti Idősek Otthona lakói látogatták meg az összesen 17 hektáros területen fekvő kertet. Többekből nemcsak a csodálatos és monumentális növények miatt törtek elő érzelmek, hanem amiatt is, mert ott töltötték életük egy részét, ugyanis dolgoztak az egyetemen.

Második nap idős klubjaink tagjai voltak a vendégek. Mindannyiukat lenyűgözte a látvány.

Többen jártak már a kertben, de volt köztük olyan is, aki még sosem lépte át a kaput.

Harmadik, és egyben utolsó látogatásunk napján a Virágfüzér Sérültnek Napközijének és a Pszichiátriai Betegek Nappali ellátásának tagjai csodálták meg a kertet. Őket többek között a narancs illatú fenyőfák és a „szivacsos” mamutfenyők ragadták magukkal.

Ahogy természetesen „Ede” is, ami nem más, mint egy bányász csile a kertben, amit egykor Miskolcról toltak Sopronba.

Cserpes Tamás mindegyik „túrán” kihangsúlyozta, a Botanikus Kert szabadon látogatható.

Remek volt látni, hogy akár az idősek, akár a sérült ellátottaink milyen boldogok és érdeklődőek voltak a csodálatos növények láttán.

Hálásak vagyunk a Soproni Egyetem Botanikus Kertjének, hogy egy életre szóló élménnyel gazdagították ellátottainkat és munkatársainkat is.  

Korábbi híreink

TÁJÉKOZTATÓ

TÁJÉKOZTATÓ

2023. január 01-től megváltozott a Soproni Szociális Intézmény bankszámlaszáma.

MEGBÍZOTT INTÉZMÉNYVEZETŐ A SOSZI ÉLÉN

MEGBÍZOTT INTÉZMÉNYVEZETŐ A SOSZI ÉLÉN

Péli Nikoletta, intézményünk igazgatója hamarosan anyai örömök elé néz, ezért távollétében, 2023.01.01-től igazgatói feladatait Joós Bernadett, a Soproni Szociális Intézmény szakmai vezetője és egyben intézményvezető-helyettese látja el.

Ringató – Kodályi elvek a gyermeknevelésben

Ringató – Kodályi elvek a gyermeknevelésben

A 2022-es év utolsó Baba-Mama Klub előadásán egy igazán érdekes témával ismerkedhetnek meg az érdeklődök, ugyanis a zenei nevelésről és annak pozitív hatásairól lesz szó.

ÚJ IDŐPONTBAN, ÉLETMENTŐ TÉMÁVAL JELENTKEZIK A DIÓ

ÚJ IDŐPONTBAN, ÉLETMENTŐ TÉMÁVAL JELENTKEZIK A DIÓ

A DIÓ, vagyis a Demencia Információs Órák előadássorozat következő, azaz hatodik alkalommal új időpontban és helyszínen kerül megrendezésre. Most egy életmentő témával várják az érdeklődőket.

Te hogyan készülsz a kisbabád érkezésére?

Te hogyan készülsz a kisbabád érkezésére?

A tudatos babavárásról és annak fontosságáról információk tömkelege zúdul ránk minden irányból: legyen az egy anyai hasznos tanács, egy barátnő véleménye vagy éppen az interneten olvasott cikk a témában. Sokszor azonban szinte elveszünk a hallottak/olvasottak sokaságában – ezért is foglalkozik most a Baba-Mama Klub a tudatos babavárás témakörével.

Az álmunk megvalósítása gőzerővel halad

Az álmunk megvalósítása gőzerővel halad

Az elmúlt több mint másfél évben rengeteget dolgoztunk az Idős Emberek Gondozásáért Alapítvánnyal azon, hogy végre megvalósítsuk közös álmunkat: egy akadálymentesített sportpályát a Soproni Szociális Intézmény Kossuth Lajos utca épületének udvarán.

A szétnyílt hasizomra is van megoldás

A szétnyílt hasizomra is van megoldás

A Rectus Diastasis, vagyis a „szétnyílt hasizom” problémája csak az elmúlt években kezdett beszivárogni a köztudatba. Pedig, nem csak a terhes nőket érinti!