loader image
2022-06-16

Narancsos illatú fenyők és „Ede” nyomában

"Egy igazi közkincs" - ezekkel a szavakkal jellemezte Cserpes Tamás, a Soproni Egyetem Botanikus Kertjének a kertészmérnöke azt, amit az épület falai mögött láthatnak a hallgatók és vendégek. A látogatók többek között találkozhatnak „Edével”, de narancsos illatú fenyővel is.
"

ELOLVASOM

Idén ünnepli a Soproni Egyetem Botanikus Kertje a 100. születésnapját. Többen tudják már, hogy mi vár rájuk az épület kerítése mögött, azonban sokaknak fogalma sincs, hogy csak pár méterre a város zajától egy mesebeli oázisba cseppennek. Intézményünk mindig is jó kapcsolatot ápolt az egyetemmel, azonban idén márciusban mélyült el igazán az együttműködésünk, amikor a Soproni Egyetem Botanikus Kertjének munkatársai önzetlenül megajándékoztak minket növényekkel, hogy szebbé tehessük a Balfi úti Idősek Otthonának a kertjét.

Cserpes Tamásban akkor merült fel a gondolat, hogy szívesen látnák lakóinkat, tagjainkat a kertjükben. Egy rövid egyeztetés után már meg is voltak az időpontok, így a Soproni Szociális Intézmény összes ellátásából egy különleges, idegenvezetéssel egybekötött kiránduláson vettek részt tagjaink és lakóink az elmúlt napokban.

Első nap az Ikva Idősek Otthona és Balfi úti Idősek Otthona lakói látogatták meg az összesen 17 hektáros területen fekvő kertet. Többekből nemcsak a csodálatos és monumentális növények miatt törtek elő érzelmek, hanem amiatt is, mert ott töltötték életük egy részét, ugyanis dolgoztak az egyetemen.

Második nap idős klubjaink tagjai voltak a vendégek. Mindannyiukat lenyűgözte a látvány.

Többen jártak már a kertben, de volt köztük olyan is, aki még sosem lépte át a kaput.

Harmadik, és egyben utolsó látogatásunk napján a Virágfüzér Sérültnek Napközijének és a Pszichiátriai Betegek Nappali ellátásának tagjai csodálták meg a kertet. Őket többek között a narancs illatú fenyőfák és a „szivacsos” mamutfenyők ragadták magukkal.

Ahogy természetesen „Ede” is, ami nem más, mint egy bányász csile a kertben, amit egykor Miskolcról toltak Sopronba.

Cserpes Tamás mindegyik „túrán” kihangsúlyozta, a Botanikus Kert szabadon látogatható.

Remek volt látni, hogy akár az idősek, akár a sérült ellátottaink milyen boldogok és érdeklődőek voltak a csodálatos növények láttán.

Hálásak vagyunk a Soproni Egyetem Botanikus Kertjének, hogy egy életre szóló élménnyel gazdagították ellátottainkat és munkatársainkat is.  

Korábbi híreink

Előzzük meg az őszi betegségeket!

Előzzük meg az őszi betegségeket!

Nemcsak az iskolába csengettek be szeptember elsején, hanem beköszöntött az ősz is. A nyirkos, hűvös, változékony idővel pedig megszaporodtak a vírusfertőzések és meghűléses megbetegedések is, melyek a közösségekben sokkal hamarabb terjednek. Azonban a fertőzések megelőzhetőek!

GYÓGYSZERTÁRI ÜGYELET SOPRON VÁROS TERÜLETÉN

GYÓGYSZERTÁRI ÜGYELET SOPRON VÁROS TERÜLETÉN

Ügyeleti idő: minden nap (hétfő-vasárnap) este 8 órától reggel 8 óráig, kivéve munkaszüneti napok ( jan. 1., márc. 15., nagypéntek, húsvét vasárnap, húsvét hétfő, május 1., pünkösd vasárnap, pünkösd hétfő, aug. 20., okt. 23., nov. 1., dec. 25., dec. 26.): reggel 8 órától másnap reggel 8 óráig.

Boldogságból nem volt hiány

Boldogságból nem volt hiány

Idén már 12. alkalommal rendezte meg a Balfi úti Idősek Otthona a Családi Napot! Ez az a nyári délután, amikor lakóink együtt ünnepelhetnek szeretteikkel.

Tájékoztató!

Tájékoztató!

A Soproni Szociális Intézmény tájékoztatja a lakosságot a 7. számú védőnői körzet bővüléséről.

VISSZA A KÖZÖSSÉGBE

VISSZA A KÖZÖSSÉGBE

Már csak pár nap és a vége a nagybetűs VAKÁCIÓNAK! A jól megszokott pihenésből visszakerülnek a gyerekek a „szürke” hétköznapokba, amikor reggel csörög az a fránya ébresztőóra, mert hamarosan kezdődik az óvoda vagy az iskola. Az „iskolapadba” visszatérés sok szülőnek okoz fejtörést, ugyanis a gyerekek általában nehezen viselik a reggeli kelést a hosszú szünet után.

Gyerekzsivaj töltötte meg az Erzsébet-kertet – Beszámoló az Anyatejes Világnapi rendezvényről

Gyerekzsivaj töltötte meg az Erzsébet-kertet – Beszámoló az Anyatejes Világnapi rendezvényről

Sopron városa immár 12. alkalommal rendezte meg az Anyatejes Világnapot, amelyet az idén is a Soproni Szociális Intézmény védőnői szerveztek. Az esemény időpontja sem véletlen, ugyanis augusztus elseje az Anyatejes Táplálás Világnapja, augusztus első hete pedig a Szoptatás Világhete. A rendezvénynek nemes üzenete van, ugyanis minden évben igyekszik népszerűsíteni az anyatejes táplálást, így volt ez idén is.

Az egészségünk megőrzése a cél

Az egészségünk megőrzése a cél

A Balfi úti Idősek Otthonában Hagyományőrző Egészségnapot tartottunk, ahol egy tematikus, sokrétű előadás után szűréseket végeztünk az érdeklődők körében.