loader image
2022-10-03

„Ő már csak nyomokban az én anyukám.” – Folytatódik a DIÓ program Sopronban

„Ugyanúgy szeretem, de nehéz tudomásul venni, hogy ő már csak nyomokban az én anyukám.” – ezt egy demenciával élő idős ember gyermeke mondta arról, hogy hogyan éli meg családjuk ezt a gyökeres változást. A soproni Demencia Információs Órák program a második alkalommal pont a családon belül szerepekkel foglalkozik.
"

ELOLVASOM

Hatalmas érdeklődés övezte az első DIÓ órát, ahol a résztvevők (családtagok és szakemberek) a demenciával kapcsolatos alapismeretekre tehettek szert. A 12 alkalmas, ingyenes előadássorozat október első hetében is várja az érdeklődőket és az eddigi jelentkezetteket.

A második előadás időpontja és helyszíne:

2022.10.05. 17:30

Sopron, Ferenczy János utca 7.

Vas- és Villamosipari Szakképző Iskola és Gimnázium – MM110-es terem

A második előadás címe: Családi szerepek, átalakuló kapcsolatrendszerek

A demencia diagnosztizálása után a családtagok sokszor elveszettnek érzik magukat, a helyzetüket pedig kilátástalannak. Sok demenciában szenvedő hallucinál vagy elkóborol. A betegséggel élők családtagjait is borzasztóan megviseli ez az állapot. Egy korábbi demencia tájékoztató füzetben a következőképpen fogalmazták meg az érzéseiket a demenciával élők családtagjaik:

„Mindent abba kellett hagynom, és nem is láttam, hogy mikor fogok tudni visszatérni.”

„Teljesen kirekesztett minket a társadalom, ez rosszabb volt, mint a fizikai megterhelés.”

„Már kérdezgettem az orvosom, hogy mennyi az esély, hogy én is örökölhetem az anyu betegségét.”

A következő előadás pont a hasonló félelmekre, illetve bizonytalanságokra igyekszik megoldást nyújtani. Túl azon, hogy az információs óra visszatekint a betegséggel kapcsolatos alapismeretekre, a második alkalom az érintettek közvetlen környezetének, családtagjainak feladatait és egyben kihívásit helyezi a középpontba. A családi szerepek változása mellett szó lesz többek között a gondozáshoz kapcsolódó pozitív attitűdökről. Ötleteket kaphatnak az érdeklődők, hogy kihez fordulhatnak segítségért, vagyis milyen külső erőforrásokat mozgósíthatnak a családok, és miként tudják bevonni a gondozásba a család fiatal generációjának a képviselőit.

Korábbi híreink

Maminbaba – avagy a szórakoztató anyacsinosító

Maminbaba – avagy a szórakoztató anyacsinosító

A hordozós latin fitness egy igazán szórakoztató, intenzív és egyben csinosító mozgásforma a kisbabás és várandós anyukák számára. Hogy mi kell hozzá? Csupán egy babahordozó. Ugyanis a babák hordozóba kötve vagy az édesanyjuk pocakjában ringatózhatnak kellemes latin zenére az órák alatt.

Élelmiszermentés – a pazarlás ellen, a rászorulókért

Élelmiszermentés – a pazarlás ellen, a rászorulókért

A túlfogyasztás és pazarlás egyre nagyobb mértékben nő világszerte. Az ételpazarlás egy máig megoldatlan probléma, és mindenhol élnek olyan emberek, családok, akik a boltok számára már nem hasznosítható élelmiszereket szívesen látnák asztalukon.

A tudatos odafigyelés művészete – Babajóga

A tudatos odafigyelés művészete – Babajóga

Az érintéssel együtt járó mozgás az egyik a legerősebb pozitív inger, ami babát érheti. A jógában ez a stimuláció az anya és a baba kölcsönös részvételével történik, de a baba ritmusában. Németh-Pap Erika minden érdeklődőt elkalauzol a jóga világába a következő Baba-Mama Klub előadásán.

Színezzetek velünk!

Színezzetek velünk!

Aranykorukat élik a színezők, ezt bátran kijelenthetjük, ugyanis az elmúlt évek tapasztalatai alapján egyre népszerűbbek a felnőttek körében is nekik szánt színezők.

TÁJÉKOZTATÓ

TÁJÉKOZTATÓ

2023. január 01-től megváltozott a Soproni Szociális Intézmény bankszámlaszáma.

MEGBÍZOTT INTÉZMÉNYVEZETŐ A SOSZI ÉLÉN

MEGBÍZOTT INTÉZMÉNYVEZETŐ A SOSZI ÉLÉN

Péli Nikoletta, intézményünk igazgatója hamarosan anyai örömök elé néz, ezért távollétében, 2023.01.01-től igazgatói feladatait Joós Bernadett, a Soproni Szociális Intézmény szakmai vezetője és egyben intézményvezető-helyettese látja el.

Ringató – Kodályi elvek a gyermeknevelésben

Ringató – Kodályi elvek a gyermeknevelésben

A 2022-es év utolsó Baba-Mama Klub előadásán egy igazán érdekes témával ismerkedhetnek meg az érdeklődök, ugyanis a zenei nevelésről és annak pozitív hatásairól lesz szó.