loader image
2022-10-03

„Ő már csak nyomokban az én anyukám.” – Folytatódik a DIÓ program Sopronban

„Ugyanúgy szeretem, de nehéz tudomásul venni, hogy ő már csak nyomokban az én anyukám.” – ezt egy demenciával élő idős ember gyermeke mondta arról, hogy hogyan éli meg családjuk ezt a gyökeres változást. A soproni Demencia Információs Órák program a második alkalommal pont a családon belül szerepekkel foglalkozik.
"

ELOLVASOM

Hatalmas érdeklődés övezte az első DIÓ órát, ahol a résztvevők (családtagok és szakemberek) a demenciával kapcsolatos alapismeretekre tehettek szert. A 12 alkalmas, ingyenes előadássorozat október első hetében is várja az érdeklődőket és az eddigi jelentkezetteket.

A második előadás időpontja és helyszíne:

2022.10.05. 17:30

Sopron, Ferenczy János utca 7.

Vas- és Villamosipari Szakképző Iskola és Gimnázium – MM110-es terem

A második előadás címe: Családi szerepek, átalakuló kapcsolatrendszerek

A demencia diagnosztizálása után a családtagok sokszor elveszettnek érzik magukat, a helyzetüket pedig kilátástalannak. Sok demenciában szenvedő hallucinál vagy elkóborol. A betegséggel élők családtagjait is borzasztóan megviseli ez az állapot. Egy korábbi demencia tájékoztató füzetben a következőképpen fogalmazták meg az érzéseiket a demenciával élők családtagjaik:

„Mindent abba kellett hagynom, és nem is láttam, hogy mikor fogok tudni visszatérni.”

„Teljesen kirekesztett minket a társadalom, ez rosszabb volt, mint a fizikai megterhelés.”

„Már kérdezgettem az orvosom, hogy mennyi az esély, hogy én is örökölhetem az anyu betegségét.”

A következő előadás pont a hasonló félelmekre, illetve bizonytalanságokra igyekszik megoldást nyújtani. Túl azon, hogy az információs óra visszatekint a betegséggel kapcsolatos alapismeretekre, a második alkalom az érintettek közvetlen környezetének, családtagjainak feladatait és egyben kihívásit helyezi a középpontba. A családi szerepek változása mellett szó lesz többek között a gondozáshoz kapcsolódó pozitív attitűdökről. Ötleteket kaphatnak az érdeklődők, hogy kihez fordulhatnak segítségért, vagyis milyen külső erőforrásokat mozgósíthatnak a családok, és miként tudják bevonni a gondozásba a család fiatal generációjának a képviselőit.

Korábbi híreink

ÚJ IDŐPONTBAN, ÉLETMENTŐ TÉMÁVAL JELENTKEZIK A DIÓ

ÚJ IDŐPONTBAN, ÉLETMENTŐ TÉMÁVAL JELENTKEZIK A DIÓ

A DIÓ, vagyis a Demencia Információs Órák előadássorozat következő, azaz hatodik alkalommal új időpontban és helyszínen kerül megrendezésre. Most egy életmentő témával várják az érdeklődőket.

Te hogyan készülsz a kisbabád érkezésére?

Te hogyan készülsz a kisbabád érkezésére?

A tudatos babavárásról és annak fontosságáról információk tömkelege zúdul ránk minden irányból: legyen az egy anyai hasznos tanács, egy barátnő véleménye vagy éppen az interneten olvasott cikk a témában. Sokszor azonban szinte elveszünk a hallottak/olvasottak sokaságában – ezért is foglalkozik most a Baba-Mama Klub a tudatos babavárás témakörével.

Az álmunk megvalósítása gőzerővel halad

Az álmunk megvalósítása gőzerővel halad

Az elmúlt több mint másfél évben rengeteget dolgoztunk az Idős Emberek Gondozásáért Alapítvánnyal azon, hogy végre megvalósítsuk közös álmunkat: egy akadálymentesített sportpályát a Soproni Szociális Intézmény Kossuth Lajos utca épületének udvarán.

A szétnyílt hasizomra is van megoldás

A szétnyílt hasizomra is van megoldás

A Rectus Diastasis, vagyis a „szétnyílt hasizom” problémája csak az elmúlt években kezdett beszivárogni a köztudatba. Pedig, nem csak a terhes nőket érinti!

Előzzük meg az őszi betegségeket!

Előzzük meg az őszi betegségeket!

Nemcsak az iskolába csengettek be szeptember elsején, hanem beköszöntött az ősz is. A nyirkos, hűvös, változékony idővel pedig megszaporodtak a vírusfertőzések és meghűléses megbetegedések is, melyek a közösségekben sokkal hamarabb terjednek. Azonban a fertőzések megelőzhetőek!

GYÓGYSZERTÁRI ÜGYELET SOPRON VÁROS TERÜLETÉN

GYÓGYSZERTÁRI ÜGYELET SOPRON VÁROS TERÜLETÉN

Ügyeleti idő: minden nap (hétfő-vasárnap) este 8 órától reggel 8 óráig, kivéve munkaszüneti napok ( jan. 1., márc. 15., nagypéntek, húsvét vasárnap, húsvét hétfő, május 1., pünkösd vasárnap, pünkösd hétfő, aug. 20., okt. 23., nov. 1., dec. 25., dec. 26.): reggel 8 órától másnap reggel 8 óráig.