loader image
2022-08-09

TEHETÜNK AZ ANYATEJÉRT

Augusztusban minden az anyatejről szól. Ilyenkor van az Anyatejes Táplálás Világnapja, ahogy a Szoptatás Világhete is. Azt viszont kevesen tudják, hogy az anyatejért lehet tenni is. Most a Soproni Szociális Intézmény védőnőinek a tanácsait olvashatják.
"

ELOLVASOM

SERKENTHETŐ AZ ANYATEJ TERMELŐDÉS?

Vannak bizonyos életvezetési tanácsok, amelyeket minden kimamának érdemes betartania. Ilyen például, hogy próbáljon kiegyensúlyozott maradni és pihenni, amikor a baba is alszik. A házimunkában inkább kérje a családtagok segítségét, nem ilyenkor kell megváltani a világot. Fontos, hogy ne aggódja túl a szoptatást. Nem mindig ugyanolyan éhes a baba sem, egyszer jól szopizik, egyszer viszont mondjuk úgy, hogy lustább és kevesebbet eszik. Ettől sem kell megrémülni, hiszen a heti, illetve havi súlyfejlődés a mérvadó. Meg kell találni a középutat, vagyis az igény szerinti szoptatást próbálja meg követni minden anyuka! Nagyon fontos, hogy az édesanyák ügyeljenek a mell teljes kiürítésére. Amikor a baba már nem szopizik, akkor fejéssel ürítse ki mellét, hiszen ez újabb tejtermelésre serkent.

A TÁPLÁLKOZÁSBAN LEHET A KULCS

Az étkezés is mérvadó lehet a szoptatásban. A hangsúly a kiegyensúlyozott, változatos táplálkozáson, folyadékpótláson van. Könnyen emészthető ételeket fogyasszon, figyeljen a folyadékpótlásra az édesanya. Ezekkel és a gyógynövénytartalmú, anyatejtermelést serkentő teákkal is tehet azért az anyuka, hogy a szoptatás zökkenőmentes legyen.

FELAJÁNLHATÓ AZ ANYATEJ?

Létezik az úgymond „háztól-házig” akció, melynek keretein belül, védőnői közreműködéssel felajánlható az anyatej. Ilyenkor az adó anyának vizsgálatokat írnak elő (tüdőszűrő, HIV szűrés, székletvizsgálat, Hepatitis-B és Lues szűrés). Az anyatej literenkénti ára 2700 Ft (adómentes). Azonban anyatejet kapó csak orvosi javallatra veheti igénybe ezt a fajta lehetőséget. Ahol működnek anyatejgyűjtő állomások, ott is az előbbi feltételekkel veszik át a donor tejét, melyet – pasztörizálás után – a kapó az anyatejállomásról visz el, szintén orvosi receptre.

Korábbi híreink

Előzzük meg az őszi betegségeket!

Előzzük meg az őszi betegségeket!

Nemcsak az iskolába csengettek be szeptember elsején, hanem beköszöntött az ősz is. A nyirkos, hűvös, változékony idővel pedig megszaporodtak a vírusfertőzések és meghűléses megbetegedések is, melyek a közösségekben sokkal hamarabb terjednek. Azonban a fertőzések megelőzhetőek!

GYÓGYSZERTÁRI ÜGYELET SOPRON VÁROS TERÜLETÉN

GYÓGYSZERTÁRI ÜGYELET SOPRON VÁROS TERÜLETÉN

Ügyeleti idő: minden nap (hétfő-vasárnap) este 8 órától reggel 8 óráig, kivéve munkaszüneti napok ( jan. 1., márc. 15., nagypéntek, húsvét vasárnap, húsvét hétfő, május 1., pünkösd vasárnap, pünkösd hétfő, aug. 20., okt. 23., nov. 1., dec. 25., dec. 26.): reggel 8 órától másnap reggel 8 óráig.

Boldogságból nem volt hiány

Boldogságból nem volt hiány

Idén már 12. alkalommal rendezte meg a Balfi úti Idősek Otthona a Családi Napot! Ez az a nyári délután, amikor lakóink együtt ünnepelhetnek szeretteikkel.

Tájékoztató!

Tájékoztató!

A Soproni Szociális Intézmény tájékoztatja a lakosságot a 7. számú védőnői körzet bővüléséről.

VISSZA A KÖZÖSSÉGBE

VISSZA A KÖZÖSSÉGBE

Már csak pár nap és a vége a nagybetűs VAKÁCIÓNAK! A jól megszokott pihenésből visszakerülnek a gyerekek a „szürke” hétköznapokba, amikor reggel csörög az a fránya ébresztőóra, mert hamarosan kezdődik az óvoda vagy az iskola. Az „iskolapadba” visszatérés sok szülőnek okoz fejtörést, ugyanis a gyerekek általában nehezen viselik a reggeli kelést a hosszú szünet után.

Gyerekzsivaj töltötte meg az Erzsébet-kertet – Beszámoló az Anyatejes Világnapi rendezvényről

Gyerekzsivaj töltötte meg az Erzsébet-kertet – Beszámoló az Anyatejes Világnapi rendezvényről

Sopron városa immár 12. alkalommal rendezte meg az Anyatejes Világnapot, amelyet az idén is a Soproni Szociális Intézmény védőnői szerveztek. Az esemény időpontja sem véletlen, ugyanis augusztus elseje az Anyatejes Táplálás Világnapja, augusztus első hete pedig a Szoptatás Világhete. A rendezvénynek nemes üzenete van, ugyanis minden évben igyekszik népszerűsíteni az anyatejes táplálást, így volt ez idén is.

Az egészségünk megőrzése a cél

Az egészségünk megőrzése a cél

A Balfi úti Idősek Otthonában Hagyományőrző Egészségnapot tartottunk, ahol egy tematikus, sokrétű előadás után szűréseket végeztünk az érdeklődők körében.