loader image
2022-08-09

TEHETÜNK AZ ANYATEJÉRT

Augusztusban minden az anyatejről szól. Ilyenkor van az Anyatejes Táplálás Világnapja, ahogy a Szoptatás Világhete is. Azt viszont kevesen tudják, hogy az anyatejért lehet tenni is. Most a Soproni Szociális Intézmény védőnőinek a tanácsait olvashatják.
"

ELOLVASOM

SERKENTHETŐ AZ ANYATEJ TERMELŐDÉS?

Vannak bizonyos életvezetési tanácsok, amelyeket minden kimamának érdemes betartania. Ilyen például, hogy próbáljon kiegyensúlyozott maradni és pihenni, amikor a baba is alszik. A házimunkában inkább kérje a családtagok segítségét, nem ilyenkor kell megváltani a világot. Fontos, hogy ne aggódja túl a szoptatást. Nem mindig ugyanolyan éhes a baba sem, egyszer jól szopizik, egyszer viszont mondjuk úgy, hogy lustább és kevesebbet eszik. Ettől sem kell megrémülni, hiszen a heti, illetve havi súlyfejlődés a mérvadó. Meg kell találni a középutat, vagyis az igény szerinti szoptatást próbálja meg követni minden anyuka! Nagyon fontos, hogy az édesanyák ügyeljenek a mell teljes kiürítésére. Amikor a baba már nem szopizik, akkor fejéssel ürítse ki mellét, hiszen ez újabb tejtermelésre serkent.

A TÁPLÁLKOZÁSBAN LEHET A KULCS

Az étkezés is mérvadó lehet a szoptatásban. A hangsúly a kiegyensúlyozott, változatos táplálkozáson, folyadékpótláson van. Könnyen emészthető ételeket fogyasszon, figyeljen a folyadékpótlásra az édesanya. Ezekkel és a gyógynövénytartalmú, anyatejtermelést serkentő teákkal is tehet azért az anyuka, hogy a szoptatás zökkenőmentes legyen.

FELAJÁNLHATÓ AZ ANYATEJ?

Létezik az úgymond „háztól-házig” akció, melynek keretein belül, védőnői közreműködéssel felajánlható az anyatej. Ilyenkor az adó anyának vizsgálatokat írnak elő (tüdőszűrő, HIV szűrés, székletvizsgálat, Hepatitis-B és Lues szűrés). Az anyatej literenkénti ára 2700 Ft (adómentes). Azonban anyatejet kapó csak orvosi javallatra veheti igénybe ezt a fajta lehetőséget. Ahol működnek anyatejgyűjtő állomások, ott is az előbbi feltételekkel veszik át a donor tejét, melyet – pasztörizálás után – a kapó az anyatejállomásról visz el, szintén orvosi receptre.

Korábbi híreink

TÁJÉKOZTATÓ

TÁJÉKOZTATÓ

2023. január 01-től megváltozott a Soproni Szociális Intézmény bankszámlaszáma.

MEGBÍZOTT INTÉZMÉNYVEZETŐ A SOSZI ÉLÉN

MEGBÍZOTT INTÉZMÉNYVEZETŐ A SOSZI ÉLÉN

Péli Nikoletta, intézményünk igazgatója hamarosan anyai örömök elé néz, ezért távollétében, 2023.01.01-től igazgatói feladatait Joós Bernadett, a Soproni Szociális Intézmény szakmai vezetője és egyben intézményvezető-helyettese látja el.

Ringató – Kodályi elvek a gyermeknevelésben

Ringató – Kodályi elvek a gyermeknevelésben

A 2022-es év utolsó Baba-Mama Klub előadásán egy igazán érdekes témával ismerkedhetnek meg az érdeklődök, ugyanis a zenei nevelésről és annak pozitív hatásairól lesz szó.

ÚJ IDŐPONTBAN, ÉLETMENTŐ TÉMÁVAL JELENTKEZIK A DIÓ

ÚJ IDŐPONTBAN, ÉLETMENTŐ TÉMÁVAL JELENTKEZIK A DIÓ

A DIÓ, vagyis a Demencia Információs Órák előadássorozat következő, azaz hatodik alkalommal új időpontban és helyszínen kerül megrendezésre. Most egy életmentő témával várják az érdeklődőket.

Te hogyan készülsz a kisbabád érkezésére?

Te hogyan készülsz a kisbabád érkezésére?

A tudatos babavárásról és annak fontosságáról információk tömkelege zúdul ránk minden irányból: legyen az egy anyai hasznos tanács, egy barátnő véleménye vagy éppen az interneten olvasott cikk a témában. Sokszor azonban szinte elveszünk a hallottak/olvasottak sokaságában – ezért is foglalkozik most a Baba-Mama Klub a tudatos babavárás témakörével.

Az álmunk megvalósítása gőzerővel halad

Az álmunk megvalósítása gőzerővel halad

Az elmúlt több mint másfél évben rengeteget dolgoztunk az Idős Emberek Gondozásáért Alapítvánnyal azon, hogy végre megvalósítsuk közös álmunkat: egy akadálymentesített sportpályát a Soproni Szociális Intézmény Kossuth Lajos utca épületének udvarán.

A szétnyílt hasizomra is van megoldás

A szétnyílt hasizomra is van megoldás

A Rectus Diastasis, vagyis a „szétnyílt hasizom” problémája csak az elmúlt években kezdett beszivárogni a köztudatba. Pedig, nem csak a terhes nőket érinti!