loader image
2022-08-09

TEHETÜNK AZ ANYATEJÉRT

Augusztusban minden az anyatejről szól. Ilyenkor van az Anyatejes Táplálás Világnapja, ahogy a Szoptatás Világhete is. Azt viszont kevesen tudják, hogy az anyatejért lehet tenni is. Most a Soproni Szociális Intézmény védőnőinek a tanácsait olvashatják.
"

ELOLVASOM

SERKENTHETŐ AZ ANYATEJ TERMELŐDÉS?

Vannak bizonyos életvezetési tanácsok, amelyeket minden kimamának érdemes betartania. Ilyen például, hogy próbáljon kiegyensúlyozott maradni és pihenni, amikor a baba is alszik. A házimunkában inkább kérje a családtagok segítségét, nem ilyenkor kell megváltani a világot. Fontos, hogy ne aggódja túl a szoptatást. Nem mindig ugyanolyan éhes a baba sem, egyszer jól szopizik, egyszer viszont mondjuk úgy, hogy lustább és kevesebbet eszik. Ettől sem kell megrémülni, hiszen a heti, illetve havi súlyfejlődés a mérvadó. Meg kell találni a középutat, vagyis az igény szerinti szoptatást próbálja meg követni minden anyuka! Nagyon fontos, hogy az édesanyák ügyeljenek a mell teljes kiürítésére. Amikor a baba már nem szopizik, akkor fejéssel ürítse ki mellét, hiszen ez újabb tejtermelésre serkent.

A TÁPLÁLKOZÁSBAN LEHET A KULCS

Az étkezés is mérvadó lehet a szoptatásban. A hangsúly a kiegyensúlyozott, változatos táplálkozáson, folyadékpótláson van. Könnyen emészthető ételeket fogyasszon, figyeljen a folyadékpótlásra az édesanya. Ezekkel és a gyógynövénytartalmú, anyatejtermelést serkentő teákkal is tehet azért az anyuka, hogy a szoptatás zökkenőmentes legyen.

FELAJÁNLHATÓ AZ ANYATEJ?

Létezik az úgymond „háztól-házig” akció, melynek keretein belül, védőnői közreműködéssel felajánlható az anyatej. Ilyenkor az adó anyának vizsgálatokat írnak elő (tüdőszűrő, HIV szűrés, székletvizsgálat, Hepatitis-B és Lues szűrés). Az anyatej literenkénti ára 2700 Ft (adómentes). Azonban anyatejet kapó csak orvosi javallatra veheti igénybe ezt a fajta lehetőséget. Ahol működnek anyatejgyűjtő állomások, ott is az előbbi feltételekkel veszik át a donor tejét, melyet – pasztörizálás után – a kapó az anyatejállomásról visz el, szintén orvosi receptre.

Korábbi híreink

Maminbaba – avagy a szórakoztató anyacsinosító

Maminbaba – avagy a szórakoztató anyacsinosító

A hordozós latin fitness egy igazán szórakoztató, intenzív és egyben csinosító mozgásforma a kisbabás és várandós anyukák számára. Hogy mi kell hozzá? Csupán egy babahordozó. Ugyanis a babák hordozóba kötve vagy az édesanyjuk pocakjában ringatózhatnak kellemes latin zenére az órák alatt.

Élelmiszermentés – a pazarlás ellen, a rászorulókért

Élelmiszermentés – a pazarlás ellen, a rászorulókért

A túlfogyasztás és pazarlás egyre nagyobb mértékben nő világszerte. Az ételpazarlás egy máig megoldatlan probléma, és mindenhol élnek olyan emberek, családok, akik a boltok számára már nem hasznosítható élelmiszereket szívesen látnák asztalukon.

A tudatos odafigyelés művészete – Babajóga

A tudatos odafigyelés művészete – Babajóga

Az érintéssel együtt járó mozgás az egyik a legerősebb pozitív inger, ami babát érheti. A jógában ez a stimuláció az anya és a baba kölcsönös részvételével történik, de a baba ritmusában. Németh-Pap Erika minden érdeklődőt elkalauzol a jóga világába a következő Baba-Mama Klub előadásán.

Színezzetek velünk!

Színezzetek velünk!

Aranykorukat élik a színezők, ezt bátran kijelenthetjük, ugyanis az elmúlt évek tapasztalatai alapján egyre népszerűbbek a felnőttek körében is nekik szánt színezők.

TÁJÉKOZTATÓ

TÁJÉKOZTATÓ

2023. január 01-től megváltozott a Soproni Szociális Intézmény bankszámlaszáma.

MEGBÍZOTT INTÉZMÉNYVEZETŐ A SOSZI ÉLÉN

MEGBÍZOTT INTÉZMÉNYVEZETŐ A SOSZI ÉLÉN

Péli Nikoletta, intézményünk igazgatója hamarosan anyai örömök elé néz, ezért távollétében, 2023.01.01-től igazgatói feladatait Joós Bernadett, a Soproni Szociális Intézmény szakmai vezetője és egyben intézményvezető-helyettese látja el.

Ringató – Kodályi elvek a gyermeknevelésben

Ringató – Kodályi elvek a gyermeknevelésben

A 2022-es év utolsó Baba-Mama Klub előadásán egy igazán érdekes témával ismerkedhetnek meg az érdeklődök, ugyanis a zenei nevelésről és annak pozitív hatásairól lesz szó.