loader image
2022-10-05

Üzentek a fiataloknak – változatos programokkal ünnepeltük az idősek napját

Október első napja nem más, mint az Idősek Napja, ezért a hagyományokhoz híven az Ikva Idősek Otthonába és Balfi úti Idősek Otthonában egyaránt változatos programokkal és előadásokkal készültünk a lakóinknak, hisz ilyenkor is minden róluk szól.
"

ELOLVASOM

Az Ikva Idősek Otthonában már hetekkel ezelőtt elkezdődött a készülődés, ugyanis két fontos eseményt is ünnepeltek ezen az a napon: az Idősek Napját és az otthon fennállásának 25. évfordulóját. Egyetlen perc belefektetett energiáért sem volt kár, ugyanis a hangulat igazán családias és meghitt volt ezen a hűvös délutánon. A dolgozók a megszervezett műsor mellett egy úgymond „szeretetcsomaggal” lepték meg a lakókat – a csomagokban aszalt gyümölcs, csokoládé és egy vers volt.

Nem véletlenül esett a munkatársaink választása az ajándék versre, ugyanis az otthon lakói a művészetek és az irodalom szerelmesei. A műsort is ennek mentén alakították, ugyanis a Szabadművész Alapítvány elnöke, Gerencsér Norbert és Czákler Zita kápráztatta el irodalmi előadásukkal a lakókat. A műsor után visszaemlékeztek lakóink a fiatal éveikre, majd üzenetet is küldtek a mostani generációjának, a fiataloknak – ezekben a saját élettapasztalatukat osztották meg a leendő olvasókkal.

A Balfi úti Idős Otthonban is emelt hangulatban telt az Idősek Napjára szervezett rendezvény. A hangulat igazán felhőtlen és vidám volt.

A generációk találkozása mindig csodát szül, így a műsort a Király Jenő utcai óvoda Maci csoportjának tagjai nyitották meg. Ezután az egyik dolgozónk, Nagy Andrea és lánya, Nagy Dóra olvasta fel Janikovszky Éva Nagymama sors című írását.

A prózai előadás után a sort Pregardt-Paul Eszter fuvolaszóval folytatta, ugyanis a Varázsfuvola című művet adta elő az időseknek.

De ezzel még nem ért véget a műsor, ugyanis kolléganőink, Bartok Ildikó és Szűcs Katalin egy csodálatos kánont énekelt el a résztvevőknek, majd a Soproni Szociális Intézmény tánckara lépett fel a műsor zárásaként. Táncos előadásukba még az időseket is bevonták.

A délelőtti műsor végén a résztvevő időseket megvendégeltük: édes és sós süteményeket kínáltunk nekik, illetve természetesen nem maradhatott el a kávé sem a finomságok mellől, az étkezés alatt pedig végig élőzene szólt az idősek legnagyobb örömére.

A délután egy igazán izgalmas és különleges előadással folytatódott, ugyanis a Soproni Múzeum egyik munkatársa, Bolodár Zoltán varázsolta el a Balfi úti Idősek lakóit az intézmény gyűjteményében lévő képekkel. A Retro Sopron előadás keretein belül a lakók a több mint 150 éves Városszépítő Egyesület munkásságával ismerkedhettek meg. A fotókon keresztül Zoltán a régi időkbe kalauzolta el az időseket.

A Balfi úti Idősek Otthonában a rendezvény kétnapos volt, így a második napon a következő előadásokat tekinthették meg a résztvevő idősek: Waldorf Iskola 3. osztályos tanulóinak előadása, Nagy Andrea felolvasása, Sütő Ildikó verselőadása és felolvasása, Bartok Ildikó és Szűcs Katalin kánonja, majd a műsor zárásaként ismét a tánckaré volt a főszerep.

A rendezvényeket az Idős Emberek Gondozásáért Alapítvány segítségével valósult meg.

Korábbi híreink

ÚJ IDŐPONTBAN, ÉLETMENTŐ TÉMÁVAL JELENTKEZIK A DIÓ

ÚJ IDŐPONTBAN, ÉLETMENTŐ TÉMÁVAL JELENTKEZIK A DIÓ

A DIÓ, vagyis a Demencia Információs Órák előadássorozat következő, azaz hatodik alkalommal új időpontban és helyszínen kerül megrendezésre. Most egy életmentő témával várják az érdeklődőket.

Te hogyan készülsz a kisbabád érkezésére?

Te hogyan készülsz a kisbabád érkezésére?

A tudatos babavárásról és annak fontosságáról információk tömkelege zúdul ránk minden irányból: legyen az egy anyai hasznos tanács, egy barátnő véleménye vagy éppen az interneten olvasott cikk a témában. Sokszor azonban szinte elveszünk a hallottak/olvasottak sokaságában – ezért is foglalkozik most a Baba-Mama Klub a tudatos babavárás témakörével.

Az álmunk megvalósítása gőzerővel halad

Az álmunk megvalósítása gőzerővel halad

Az elmúlt több mint másfél évben rengeteget dolgoztunk az Idős Emberek Gondozásáért Alapítvánnyal azon, hogy végre megvalósítsuk közös álmunkat: egy akadálymentesített sportpályát a Soproni Szociális Intézmény Kossuth Lajos utca épületének udvarán.

A szétnyílt hasizomra is van megoldás

A szétnyílt hasizomra is van megoldás

A Rectus Diastasis, vagyis a „szétnyílt hasizom” problémája csak az elmúlt években kezdett beszivárogni a köztudatba. Pedig, nem csak a terhes nőket érinti!

„Ő már csak nyomokban az én anyukám.” – Folytatódik a DIÓ program Sopronban

„Ő már csak nyomokban az én anyukám.” – Folytatódik a DIÓ program Sopronban

„Ugyanúgy szeretem, de nehéz tudomásul venni, hogy ő már csak nyomokban az én anyukám.” – ezt egy demenciával élő idős ember gyermeke mondta arról, hogy hogyan éli meg családjuk ezt a gyökeres változást. A soproni Demencia Információs Órák program a második alkalommal pont a családon belül szerepekkel foglalkozik.

Előzzük meg az őszi betegségeket!

Előzzük meg az őszi betegségeket!

Nemcsak az iskolába csengettek be szeptember elsején, hanem beköszöntött az ősz is. A nyirkos, hűvös, változékony idővel pedig megszaporodtak a vírusfertőzések és meghűléses megbetegedések is, melyek a közösségekben sokkal hamarabb terjednek. Azonban a fertőzések megelőzhetőek!

GYÓGYSZERTÁRI ÜGYELET SOPRON VÁROS TERÜLETÉN

GYÓGYSZERTÁRI ÜGYELET SOPRON VÁROS TERÜLETÉN

Ügyeleti idő: minden nap (hétfő-vasárnap) este 8 órától reggel 8 óráig, kivéve munkaszüneti napok ( jan. 1., márc. 15., nagypéntek, húsvét vasárnap, húsvét hétfő, május 1., pünkösd vasárnap, pünkösd hétfő, aug. 20., okt. 23., nov. 1., dec. 25., dec. 26.): reggel 8 órától másnap reggel 8 óráig.