loader image
2022-10-05

Üzentek a fiataloknak – változatos programokkal ünnepeltük az idősek napját

Október első napja nem más, mint az Idősek Napja, ezért a hagyományokhoz híven az Ikva Idősek Otthonába és Balfi úti Idősek Otthonában egyaránt változatos programokkal és előadásokkal készültünk a lakóinknak, hisz ilyenkor is minden róluk szól.
"

ELOLVASOM

Az Ikva Idősek Otthonában már hetekkel ezelőtt elkezdődött a készülődés, ugyanis két fontos eseményt is ünnepeltek ezen az a napon: az Idősek Napját és az otthon fennállásának 25. évfordulóját. Egyetlen perc belefektetett energiáért sem volt kár, ugyanis a hangulat igazán családias és meghitt volt ezen a hűvös délutánon. A dolgozók a megszervezett műsor mellett egy úgymond „szeretetcsomaggal” lepték meg a lakókat – a csomagokban aszalt gyümölcs, csokoládé és egy vers volt.

Nem véletlenül esett a munkatársaink választása az ajándék versre, ugyanis az otthon lakói a művészetek és az irodalom szerelmesei. A műsort is ennek mentén alakították, ugyanis a Szabadművész Alapítvány elnöke, Gerencsér Norbert és Czákler Zita kápráztatta el irodalmi előadásukkal a lakókat. A műsor után visszaemlékeztek lakóink a fiatal éveikre, majd üzenetet is küldtek a mostani generációjának, a fiataloknak – ezekben a saját élettapasztalatukat osztották meg a leendő olvasókkal.

A Balfi úti Idős Otthonban is emelt hangulatban telt az Idősek Napjára szervezett rendezvény. A hangulat igazán felhőtlen és vidám volt.

A generációk találkozása mindig csodát szül, így a műsort a Király Jenő utcai óvoda Maci csoportjának tagjai nyitották meg. Ezután az egyik dolgozónk, Nagy Andrea és lánya, Nagy Dóra olvasta fel Janikovszky Éva Nagymama sors című írását.

A prózai előadás után a sort Pregardt-Paul Eszter fuvolaszóval folytatta, ugyanis a Varázsfuvola című művet adta elő az időseknek.

De ezzel még nem ért véget a műsor, ugyanis kolléganőink, Bartok Ildikó és Szűcs Katalin egy csodálatos kánont énekelt el a résztvevőknek, majd a Soproni Szociális Intézmény tánckara lépett fel a műsor zárásaként. Táncos előadásukba még az időseket is bevonták.

A délelőtti műsor végén a résztvevő időseket megvendégeltük: édes és sós süteményeket kínáltunk nekik, illetve természetesen nem maradhatott el a kávé sem a finomságok mellől, az étkezés alatt pedig végig élőzene szólt az idősek legnagyobb örömére.

A délután egy igazán izgalmas és különleges előadással folytatódott, ugyanis a Soproni Múzeum egyik munkatársa, Bolodár Zoltán varázsolta el a Balfi úti Idősek lakóit az intézmény gyűjteményében lévő képekkel. A Retro Sopron előadás keretein belül a lakók a több mint 150 éves Városszépítő Egyesület munkásságával ismerkedhettek meg. A fotókon keresztül Zoltán a régi időkbe kalauzolta el az időseket.

A Balfi úti Idősek Otthonában a rendezvény kétnapos volt, így a második napon a következő előadásokat tekinthették meg a résztvevő idősek: Waldorf Iskola 3. osztályos tanulóinak előadása, Nagy Andrea felolvasása, Sütő Ildikó verselőadása és felolvasása, Bartok Ildikó és Szűcs Katalin kánonja, majd a műsor zárásaként ismét a tánckaré volt a főszerep.

A rendezvényeket az Idős Emberek Gondozásáért Alapítvány segítségével valósult meg.

Korábbi híreink

Maminbaba – avagy a szórakoztató anyacsinosító

Maminbaba – avagy a szórakoztató anyacsinosító

A hordozós latin fitness egy igazán szórakoztató, intenzív és egyben csinosító mozgásforma a kisbabás és várandós anyukák számára. Hogy mi kell hozzá? Csupán egy babahordozó. Ugyanis a babák hordozóba kötve vagy az édesanyjuk pocakjában ringatózhatnak kellemes latin zenére az órák alatt.

Élelmiszermentés – a pazarlás ellen, a rászorulókért

Élelmiszermentés – a pazarlás ellen, a rászorulókért

A túlfogyasztás és pazarlás egyre nagyobb mértékben nő világszerte. Az ételpazarlás egy máig megoldatlan probléma, és mindenhol élnek olyan emberek, családok, akik a boltok számára már nem hasznosítható élelmiszereket szívesen látnák asztalukon.

A tudatos odafigyelés művészete – Babajóga

A tudatos odafigyelés művészete – Babajóga

Az érintéssel együtt járó mozgás az egyik a legerősebb pozitív inger, ami babát érheti. A jógában ez a stimuláció az anya és a baba kölcsönös részvételével történik, de a baba ritmusában. Németh-Pap Erika minden érdeklődőt elkalauzol a jóga világába a következő Baba-Mama Klub előadásán.

Színezzetek velünk!

Színezzetek velünk!

Aranykorukat élik a színezők, ezt bátran kijelenthetjük, ugyanis az elmúlt évek tapasztalatai alapján egyre népszerűbbek a felnőttek körében is nekik szánt színezők.

TÁJÉKOZTATÓ

TÁJÉKOZTATÓ

2023. január 01-től megváltozott a Soproni Szociális Intézmény bankszámlaszáma.

MEGBÍZOTT INTÉZMÉNYVEZETŐ A SOSZI ÉLÉN

MEGBÍZOTT INTÉZMÉNYVEZETŐ A SOSZI ÉLÉN

Péli Nikoletta, intézményünk igazgatója hamarosan anyai örömök elé néz, ezért távollétében, 2023.01.01-től igazgatói feladatait Joós Bernadett, a Soproni Szociális Intézmény szakmai vezetője és egyben intézményvezető-helyettese látja el.

Ringató – Kodályi elvek a gyermeknevelésben

Ringató – Kodályi elvek a gyermeknevelésben

A 2022-es év utolsó Baba-Mama Klub előadásán egy igazán érdekes témával ismerkedhetnek meg az érdeklődök, ugyanis a zenei nevelésről és annak pozitív hatásairól lesz szó.