loader image
2022-08-26

VISSZA A KÖZÖSSÉGBE

Már csak pár nap és a vége a nagybetűs VAKÁCIÓNAK! A jól megszokott pihenésből visszakerülnek a gyerekek a „szürke” hétköznapokba, amikor reggel csörög az a fránya ébresztőóra, mert hamarosan kezdődik az óvoda vagy az iskola. Az „iskolapadba” visszatérés sok szülőnek okoz fejtörést, ugyanis a gyerekek általában nehezen viselik a reggeli kelést a hosszú szünet után.
"

ELOLVASOM

Szeptember közeledtével sok szülőben felmerül a kérdés, hogyan lehetne zökkenőmentesebbé tenni az óvoda vagy éppen iskolakezdést. Védőnőink összeszedtek pár jó tanácsot, hogy a visszatérés gördülékenyebb lehessen minél több családnál.

IDŐBEOSZTÁS

A gyerekek számára alapszükséglet a napirend, azonban ezt a vakáció alatt tágabb határok között tartják a családok. Ilyen például a későbbi lefekvés és késői ébredés. Azonban, tanévkezdés a hosszú hetek alatt megszokott rendszernél szorosabb időbeosztást követel, ami az első napokban új kihívások elé állítja a szülőket. Védőnőik szerint a legfontosabb ebben az időszakban a türelem és a következetesség.

AZ ÁTMENETI IDŐSZAK LEHET A MEGOLDÁS?

Egy gyermek sokkal könnyebben kezdi meg a tanévet, ha nem „a nyaralásból esik be az iskolapadba”, vagyis kialakítunk egy úgynevezett átmeneti időszakot augusztus utolsó hetére, amikor az egész család elkezd ráhangolódni az iskolakezdésre. Ilyenkor a legpraktikusabb visszaállítani a jól megszokott menetrendet, vagyis többek között az időben lefekvést és korábbi ébredést. Fontos, hogy már ezekben a napokban is igyekezzünk elkerülni a kapkodást: hiába nem kell aggódni, hogy becsengetnek 1 óra múlva, akkor is praktikus, ha nyugalomban, de ugyanakkor időben elkészül a gyermekünk. Mindenki ismeri, hogy gyermeke mennyi idő alatt indulásra és egyben iskolára kész, ehhez kell igazítani a reggeli ébredést. Azonban nagyon fontos, hogy a gyerekek az életkoruknak megfelelő mennyiségű és minőségű alvás megtörténjen.

DE MILYEN LEGYEN A FÜZET?

Az iskolakezdést az is megkönnyítheti, ha a szülők gyermekeikkel együtt vásárolnak a tanévkezdésre, így még inkább érzik a gyerkőcök, hogy hamarosan vége a vakációnak.

AZ EMLÉKEK IS SEGÍTHETNEK

Sok gyerek visszavágyik a közösségbe, sokan viszont nem, de őket is könnyen lehet motiválni. Minden gyerkőc számára segítség lehet, ha a szülőkkel közösen idézik fel a kellemes emlékeket, amelyeket megtapasztaltak a közösségben. Érdemes feleleveníteni azt is, hogy mennyi izgalmas tananyagot szívtak magukba az elmúlt évben, és milyen sok emberrel ismerkedtek meg és kötöttek barátságokat. A beszélgetés minden emberi kapcsolatban borzasztó fontos, adjunk lehetőséget arra, hogy gyermekünk érezze, hogy elérhetőek vagyunk bármikor, tudja, hogy az érzéseit kifejezheti és azt lássa, hogy aktívan figyelünk rá, támogatjuk, megértjük.

Korábbi híreink

Előzzük meg az őszi betegségeket!

Előzzük meg az őszi betegségeket!

Nemcsak az iskolába csengettek be szeptember elsején, hanem beköszöntött az ősz is. A nyirkos, hűvös, változékony idővel pedig megszaporodtak a vírusfertőzések és meghűléses megbetegedések is, melyek a közösségekben sokkal hamarabb terjednek. Azonban a fertőzések megelőzhetőek!

GYÓGYSZERTÁRI ÜGYELET SOPRON VÁROS TERÜLETÉN

GYÓGYSZERTÁRI ÜGYELET SOPRON VÁROS TERÜLETÉN

Ügyeleti idő: minden nap (hétfő-vasárnap) este 8 órától reggel 8 óráig, kivéve munkaszüneti napok ( jan. 1., márc. 15., nagypéntek, húsvét vasárnap, húsvét hétfő, május 1., pünkösd vasárnap, pünkösd hétfő, aug. 20., okt. 23., nov. 1., dec. 25., dec. 26.): reggel 8 órától másnap reggel 8 óráig.

Boldogságból nem volt hiány

Boldogságból nem volt hiány

Idén már 12. alkalommal rendezte meg a Balfi úti Idősek Otthona a Családi Napot! Ez az a nyári délután, amikor lakóink együtt ünnepelhetnek szeretteikkel.

Tájékoztató!

Tájékoztató!

A Soproni Szociális Intézmény tájékoztatja a lakosságot a 7. számú védőnői körzet bővüléséről.

Gyerekzsivaj töltötte meg az Erzsébet-kertet – Beszámoló az Anyatejes Világnapi rendezvényről

Gyerekzsivaj töltötte meg az Erzsébet-kertet – Beszámoló az Anyatejes Világnapi rendezvényről

Sopron városa immár 12. alkalommal rendezte meg az Anyatejes Világnapot, amelyet az idén is a Soproni Szociális Intézmény védőnői szerveztek. Az esemény időpontja sem véletlen, ugyanis augusztus elseje az Anyatejes Táplálás Világnapja, augusztus első hete pedig a Szoptatás Világhete. A rendezvénynek nemes üzenete van, ugyanis minden évben igyekszik népszerűsíteni az anyatejes táplálást, így volt ez idén is.

Az egészségünk megőrzése a cél

Az egészségünk megőrzése a cél

A Balfi úti Idősek Otthonában Hagyományőrző Egészségnapot tartottunk, ahol egy tematikus, sokrétű előadás után szűréseket végeztünk az érdeklődők körében.

TEHETÜNK AZ ANYATEJÉRT

TEHETÜNK AZ ANYATEJÉRT

Augusztusban minden az anyatejről szól. Ilyenkor van az Anyatejes Táplálás Világnapja, ahogy a Szoptatás Világhete is. Azt viszont kevesen tudják, hogy az anyatejért lehet tenni is. Most a Soproni Szociális Intézmény védőnőinek a tanácsait olvashatják.