loader image
2022-08-26

VISSZA A KÖZÖSSÉGBE

Már csak pár nap és a vége a nagybetűs VAKÁCIÓNAK! A jól megszokott pihenésből visszakerülnek a gyerekek a „szürke” hétköznapokba, amikor reggel csörög az a fránya ébresztőóra, mert hamarosan kezdődik az óvoda vagy az iskola. Az „iskolapadba” visszatérés sok szülőnek okoz fejtörést, ugyanis a gyerekek általában nehezen viselik a reggeli kelést a hosszú szünet után.
"

ELOLVASOM

Szeptember közeledtével sok szülőben felmerül a kérdés, hogyan lehetne zökkenőmentesebbé tenni az óvoda vagy éppen iskolakezdést. Védőnőink összeszedtek pár jó tanácsot, hogy a visszatérés gördülékenyebb lehessen minél több családnál.

IDŐBEOSZTÁS

A gyerekek számára alapszükséglet a napirend, azonban ezt a vakáció alatt tágabb határok között tartják a családok. Ilyen például a későbbi lefekvés és késői ébredés. Azonban, tanévkezdés a hosszú hetek alatt megszokott rendszernél szorosabb időbeosztást követel, ami az első napokban új kihívások elé állítja a szülőket. Védőnőik szerint a legfontosabb ebben az időszakban a türelem és a következetesség.

AZ ÁTMENETI IDŐSZAK LEHET A MEGOLDÁS?

Egy gyermek sokkal könnyebben kezdi meg a tanévet, ha nem „a nyaralásból esik be az iskolapadba”, vagyis kialakítunk egy úgynevezett átmeneti időszakot augusztus utolsó hetére, amikor az egész család elkezd ráhangolódni az iskolakezdésre. Ilyenkor a legpraktikusabb visszaállítani a jól megszokott menetrendet, vagyis többek között az időben lefekvést és korábbi ébredést. Fontos, hogy már ezekben a napokban is igyekezzünk elkerülni a kapkodást: hiába nem kell aggódni, hogy becsengetnek 1 óra múlva, akkor is praktikus, ha nyugalomban, de ugyanakkor időben elkészül a gyermekünk. Mindenki ismeri, hogy gyermeke mennyi idő alatt indulásra és egyben iskolára kész, ehhez kell igazítani a reggeli ébredést. Azonban nagyon fontos, hogy a gyerekek az életkoruknak megfelelő mennyiségű és minőségű alvás megtörténjen.

DE MILYEN LEGYEN A FÜZET?

Az iskolakezdést az is megkönnyítheti, ha a szülők gyermekeikkel együtt vásárolnak a tanévkezdésre, így még inkább érzik a gyerkőcök, hogy hamarosan vége a vakációnak.

AZ EMLÉKEK IS SEGÍTHETNEK

Sok gyerek visszavágyik a közösségbe, sokan viszont nem, de őket is könnyen lehet motiválni. Minden gyerkőc számára segítség lehet, ha a szülőkkel közösen idézik fel a kellemes emlékeket, amelyeket megtapasztaltak a közösségben. Érdemes feleleveníteni azt is, hogy mennyi izgalmas tananyagot szívtak magukba az elmúlt évben, és milyen sok emberrel ismerkedtek meg és kötöttek barátságokat. A beszélgetés minden emberi kapcsolatban borzasztó fontos, adjunk lehetőséget arra, hogy gyermekünk érezze, hogy elérhetőek vagyunk bármikor, tudja, hogy az érzéseit kifejezheti és azt lássa, hogy aktívan figyelünk rá, támogatjuk, megértjük.

Korábbi híreink

TÁJÉKOZTATÓ

TÁJÉKOZTATÓ

2023. január 01-től megváltozott a Soproni Szociális Intézmény bankszámlaszáma.

MEGBÍZOTT INTÉZMÉNYVEZETŐ A SOSZI ÉLÉN

MEGBÍZOTT INTÉZMÉNYVEZETŐ A SOSZI ÉLÉN

Péli Nikoletta, intézményünk igazgatója hamarosan anyai örömök elé néz, ezért távollétében, 2023.01.01-től igazgatói feladatait Joós Bernadett, a Soproni Szociális Intézmény szakmai vezetője és egyben intézményvezető-helyettese látja el.

Ringató – Kodályi elvek a gyermeknevelésben

Ringató – Kodályi elvek a gyermeknevelésben

A 2022-es év utolsó Baba-Mama Klub előadásán egy igazán érdekes témával ismerkedhetnek meg az érdeklődök, ugyanis a zenei nevelésről és annak pozitív hatásairól lesz szó.

ÚJ IDŐPONTBAN, ÉLETMENTŐ TÉMÁVAL JELENTKEZIK A DIÓ

ÚJ IDŐPONTBAN, ÉLETMENTŐ TÉMÁVAL JELENTKEZIK A DIÓ

A DIÓ, vagyis a Demencia Információs Órák előadássorozat következő, azaz hatodik alkalommal új időpontban és helyszínen kerül megrendezésre. Most egy életmentő témával várják az érdeklődőket.

Te hogyan készülsz a kisbabád érkezésére?

Te hogyan készülsz a kisbabád érkezésére?

A tudatos babavárásról és annak fontosságáról információk tömkelege zúdul ránk minden irányból: legyen az egy anyai hasznos tanács, egy barátnő véleménye vagy éppen az interneten olvasott cikk a témában. Sokszor azonban szinte elveszünk a hallottak/olvasottak sokaságában – ezért is foglalkozik most a Baba-Mama Klub a tudatos babavárás témakörével.

Az álmunk megvalósítása gőzerővel halad

Az álmunk megvalósítása gőzerővel halad

Az elmúlt több mint másfél évben rengeteget dolgoztunk az Idős Emberek Gondozásáért Alapítvánnyal azon, hogy végre megvalósítsuk közös álmunkat: egy akadálymentesített sportpályát a Soproni Szociális Intézmény Kossuth Lajos utca épületének udvarán.

A szétnyílt hasizomra is van megoldás

A szétnyílt hasizomra is van megoldás

A Rectus Diastasis, vagyis a „szétnyílt hasizom” problémája csak az elmúlt években kezdett beszivárogni a köztudatba. Pedig, nem csak a terhes nőket érinti!